У Харкові значно подорожчав популярний овоч: названо нові ціни

За кілька місяців ціни на овоч зросли втричі

У Харкові стрімко дорожчає популярний серед покупців овоч – білокачанна капуста. Ще восени один кілограм продавали по 8 гривень, а зараз ціна вже втричі більша. Про це повідомляє Місто X.

На сьогодні овоч у харківських супермаркетах можна придбати за 22 гривні. Також у деяких супермаркетах капусту продають по 25 гривень. Качан середнього розміру коштуватиме покупцеві приблизно 50 гривень.

За даними моніторингу, проведеного Українським клубом аграрного бізнесу (УКАБ), за останні два тижні овоч став дорожчим на 11%. Наразі середня ціна в Україні на білокачанну капусту становить 21,59 гривні за один кілограм.

Експерти вважають, що причиною різкого зростання вартості овочів є скорочення посівних площ під капусту минулого року. Торік, приблизно в цей же період, на ринку був надлишок пропозиції. Виробники змушені були продавати капусту за дуже низькими цінами.

Щоб ситуація не повторилася, 2021-го сільгоспвиробники вирішили скоротити посівні площі. Рік видався не врожайним, і це призвело до того, що на ринку з'явився дефіцит капусти. Плюс до всього виріс попит на овоч за кордоном. Аграрії вирішили, що їм вигідніше експортувати капусту. Це, своєю чергою, лише посилило дефіцит в Україні.

Крім того, в УКАБ зазначають, що, крім капусти, ціни виросли та на інші, не менш популярні серед українців овочів. Проте найбільше зростання цін спостерігається все ж таки саме на капусту.

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі. Харків" писав про те, що у харківському ВНЗ завищували ціни на їжу. Незаконний виторг становив понад 47 тисяч гривень.

Також видання повідомляло про те, що харківські навчальні заклади купують продукти за захмарними цінами.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися