Новий рік 2022: скільки харків'янам коштуватиме святковий стіл (Інфографіка)

У порівнянні з минулим роком ціна на новорічний стіл зросла на 8,1%

До Нового року залишилися лічені дні. Харків'яни вже повною мірою готуються до свят і починають закуповувати продукти для новорічного столу. Як повідомили у Національному науковому центрі "Інститут аграрної економіки", цього року ціни на їжу для святкового столу стали значно вищими. На основі цих даних журналісти порталу "Коментарі. Харків" зробили інфографіку та докладно показали, скільки та які продукти коштуватимуть.

Цього року вартість новорічного столу для сім'ї з чотирьох осіб становитиме 1844,74 грн. Це на 8,1% більше, ніж минулого грудня. У цю суму входять кілька салатів, нарізки, напої, алкоголь, м'ясо, солодощі, а також овочі та фрукти. Варто зазначити, що в цю вартість не було внесено делікатеси. З ними ціна зміниться на 480 грн і становитиме 2324 грн.

Так, у вартість святкового столу цього року входять два стандартні салати: олів'є та оселедці під шубою. Ціна на продукти для олів'є за рік зросла на 24,6%. А вартість продуктового набору для оселедця під шубою лишилася на рівні минулого грудня.

Далі йде м'ясо. Упродовж року вартість м'ясних продуктів зросла на 10-26%. У "м'ясний" список входять: 500 г нарізки із сирокопченої ковбаси "Салям", підочеревина копчена, биток зі свинини свіжий, м'ясо птиці (тушки), 1 кг філе курячого. Що стосується риби, то філе оселедця коштуватиме 100 грн.

Овочі та фрукти загалом коштуватимуть харків'янам 291,2 грн. Також на столі будуть напої, які коштуватимуть 81 грн. Шампанське коштуватиме у середньому 109 гривень за 0,75 л, а за 0,5 л коньяку у супермаркетах просять приблизно 180 грн.

У вартість також входять такі продукти як вершкове масло, твердий сир і хліб, без якого не обходиться жоден святковий стіл. Загалом ціна на ці продукти становитиме 149,9 грн. На шоколадні цукерки для новорічного столу піде приблизно 170 грн.

Для тих, хто планує доповнити свій стіл червоною ікрою, загальна ціна побільшає на 260 грн (120 г). А якщо на столі буде ще й червона риба (200 г), до загальної ціни слід додати ще 220 грн. Отже, вартість новорічного столу з делікатесами становитиме 2324 грн.




picture

Фото - "Коментарі" / Дмитро Романюк

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі. Харків" поінформував читачів про те, що в оновленій статистиці на сайті Держстату представили актуальні ціни на продукти у Харкові та Харківській області. За даними сайту, у період з жовтня по листопад у Харкові та області подорожчали практично всі продукти. Докладніше про це читайте у нашому матеріалі.

Також видання повідомляло про те, що у Харкові відкрилися ялинкові базари. Скільки харків'янам коштуватиме покупка новорічної ялинки цього року, читайте у матеріалі на нашому сайті.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися