Чому Міськрада судиться з депутатом Черняком через "сортирні схеми" виділення землі

Чиновники вбачають у словах депутата шкоду діловій репутації, честі та гідності

Вже більше року триває судовий процес відносно депутата міськради Ігоря Черняка за позовом від Міськради. Наразі суд замовив експертизу у Києві, яка має проаналізувати слова із виступу депутата на засіданні Міськради. Про це повідомили у Харківському антикорупційному центрі, де він є співзасновником.

Інцидент трапився минулого літа, коли Ігор Черняк на сесії міськради виступив з промовою про схему, за якою у Харкові виділяється земля, яка для цього не призначена під забудову. Депутат назвав схему "сортирною" та пояснив, яким чином вона порушує законодавство. Також він розповів, що завдяки їй забудовники отримують права на землю без проведення аукціонів.

Після цього виступу представники Міськради звернулися до суду з вимогою провести лінгвістичну експертизу виступу депутата та покарати його за шкоду честі, гідності та ділової репутації представників Департаменту територіального контролю. Пройшов рік, і суд постановив звернутися по експертизу до Києва, в інститут науково-дослідних судових експертиз.

У ХАЦ ще раз пояснили у чому полягає так звана "сортирна" або "туалетна" схема виділення землі, через викриття якої Міськрада подала в суд на депутата.

Забудовник, бере у міста землю в оренду під певні цілі, наприклад, під торгівлю. На території встановлюються деякі нежитлові приміщення, за документами вони оформлюються як "для обслуговування торговельних об'єктів" тощо. Зазвичай це примітивні будівлі, а іноді навіть кіоски, які можна перевозити на вантажівці. Через деякий час орендар звертається до департаменту терконтролю, який визнає наявні на орендованій землі будівлі "капітальними спорудами", себто такими, які мають фундамент, міцні стіни та під'єднані до міських комунікацій.

Після цього, відповідно до закону орендар отримує першочергове право на продовження оренди ділянки та зміни її цільового призначення без конкурсу та аукціону, оскільки на цій території є "капітальна споруда", власником якої є він.

picture

Така схема відпрацьована на багатьох об'єктах не лише у Харкові, але й в інших містах України.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли про те, що у Чугуєві за оздоблення декоративними фігурками одного з подвір'їв переплатили з бюджету удвоє.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися