"Хоча б соточку скинь!": у Харкові на Салтівці масово крадуть номери з автівок - що робити у такій ситуації

Що радить поліція та як розбираються з таким ситуаціями користувачі у соцмережах

За останні кілька тижнів на Салтівці викрали безліч номерних знаків з машин. У районі діють декілька угрупувань. Про це постійно повідомляють користувачі у Facebook та Telegram.

На цьому тижні за одну ніч лише в одному дворі без номерів лишаються по 6-10 автівок. І це лише ті випадки, про які користувачі пишуть.

Замість номерів зловмисники залишають записку з контактними даними, за якими слід звернутися, аби отримати свою власність назад.

"Потрібні номери - пиши в телеграм @....", - такі записки друкованими літерами одним й тим самим почерком синьою ручкою на клаптиках паперу в клітинку отримали багато жертв крадіїв.

"Телефонуйте, я Вам скажу, де номер машини. 095.......", - шанобливо на "Ви" і з великої літери звертаються інші зловмисники.

picture

Такса у вимагачів різна. Хтось хоче 300 гривень за номери, хтось - 500, з деякими вдається зійтися на 200 гривнях. Після переказу на номер, зловмисники повідомляють, де можна забрати номери.

Жертви крадіїв розповідають, що в основному номери ховають десь поблизу, а не забирають їх з собою.  Найчастіше їх знаходять на козирках під'їздів, у пісочницях, закопаними в снігу, під сміттєвими баками, в кущах, за гаражами, під дахом сараїв, під лавками, у входів у підвали, і, навіть, під самим авто - усе десь поблизу.

Деяким автовласникам вдається відшукати номери самостійно, хтось погоджується на вимоги викрадачів, аби не витрачати час, хтось звертається до сервісного центру МВС з заявою про викрадення та видачу нових номерів.

Заміна номері на нові обходиться обікраденим власникам у ту ж саму суму, яку вимагають злочинці, витратити доводиться лише час на дорогу. Самі номери видають в середньому за 10 хвилин, розповідають у соцмережах.

В основному люди кажуть, що дзвінки в поліцію не мають жодного результату, патруль навіть не приїздить на такі виклики. Втім, одній з автоледі пощастило, на її виклик прибула патрульна поліція та змогла повернути номери власниці. Про це вона розповіла у своєму Facebook.

Молоді поліцейські прибули на місце пригоди та поспілкувалися у Telegram за вказаним у записці акаунтом. Зловмисники повідомили про те, де заховані номери, а потім написали: "Ну не будь жлобом!!! Хоча б соточку скинь".

Деякі злочинці діють більш професійно, і "страхують" себе від того, аби власники номерів звернулися саме до них, а не вирушили робити дублікати. Вони разом із номерами ховають також ковпачки з колесних дисків, а у машин без сигналізації дістають скло з бічних дзеркал. Якщо власник все одно не платить - наступного дня може отримати надряпаний на капоті напис з нецензурними словами.

Раніше такі випадки траплялися в основному з автівками на так званих "євробляхах", оскільки такі номери відновити важче і головне - дорожче, аніж українські. З власників таких авто вимагали вже не 300-500 гривень, а більше 1000. Навчені гірким досвідом автомобілісті з євробляхами замість справжніх номерів використовують пластикові дублікати, а справжні номери зберігають у багажнику авто.

У поліції радять у таких ситуаціях не купляти номери, а повідомляти заявою про крадіжку і робити нові номери на заміну. Це зможе убезпечити власника викрадених номерів від звинувачень у співучасті у злочинах, які можуть бути скоєні на авто-двійнику, на який можуть повісити вкрадені номери.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що студент, який у стані алкогольного сп'яніння влаштував смертельне ДТП,  був раніше  позбавлений прав, а медичну довідку про свій психічний стан придбав за гроші без належних перевірок.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися