Чому ЦВК виправдовує технологію «клонів», - експерт

За словами голови КВУ Олексія Кошеля, «порочна» практика реєстрації «клонів» у Харківській області триває, незважаючи на обіцянки влади вирішити проблему

Комітет виборців продовжує моніторинг прийдешніх виборів на 179 виборчому окрузі Харківської області.

Нагадаємо, після того, як депутат облради Юлія Світлична заявила про те, що буде балотуватися в нардепи від 179-го округу, в Комітеті виборців України заявили про відродження технології клонів. За словами голови КВУ Олексія Кошеля, свою декларацію від цього ж округу подала ще один кандидат, ім'я і прізвище якої співзвучні з даними депутата: Яну Світличну назвали кандидатом-клоном.

Станом на сьогодні, ЦВК вже зареєстрував всіх 40 кандидатів у народні депутати. За словами Олексія Кошеля, "порочна" практика реєстрації "клонів" триває, незважаючи на обіцянки влади вирішити цю проблему.

"На цьому тлі дивною виглядає заява голови ЦВК, що Центрвиборчком "дуже негативно ставиться до застосування будь-яких технологій на виборах", але в цьому разі застосування такої технології не бачить", - міркує голова КВУ, називаючи головні пункти, за якими можна відрізнити реального кандидата від "клону".

За словами Кошеля, слід подивитися, чи зареєструє кандидат хоч одну довірену особу, чи відкриє виборчий фонд і надрукує хоч одну листівку і надасть її примірник в ОВК, як це передбачено чинним законодавством. Також експерт радить звернути увагу, чи з'явиться кандидат хоч раз на території округу і взагалі чи оформить у ЦВК своє кандидатське посвідчення.

"Зрозуміло, що ми повинні поважати презумпцію невинуватості кожного, навіть тих, хто, можливо, вирішив підробити технічним кандидатом. Зрозуміло також, що навряд чи ЦВК мав законні підстави не реєструвати "двійника", адже він повинен діяти виключно в рамках законодавства. Однак виправдовувати нечесні технології ведення виборчої кампанії точно не в повноваженнях ЦВК. Це питання моралі і політичної культури", - резюмує голова КВУ Олексій Кошель.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися