Не «Маршем єдності» й «ухилистами єдиними» – хто та як захищатиме Харків у разі агресії Росії

Судячи з розпорядження харківського губернатора Олега Синєгубова, який затвердив план пошуку ухилістів від військової служби, далеко не всі харків'яни горять бажанням служити

У своєму інтерв'ю The Washington Post президент України Володимир Зеленський припустив можливість вторгнення збройних сил РФ на територію України. Причому серед найімовірніших жертв майбутньої агресії глава держави назвав Харків, оскільки він відповідає критеріям російської пропаганди для виправдання війни – має багато російськомовного населення серед свого 1 мільйона жителів, яке треба "захищати".

"Коментарі. Харків" вирішили розібратися, хто ж захищатиме місто у разі можливого нападу російських військ.

Небезпеки немає, але до вторгнення готуємось

Поки рядові харків'яни вирішили пройтися вулицями міста "Маршем єдності", органи місцевої влади намагаються виконувати свої обов'язки, заспокоюючи мешканців, що небезпеки немає, але якщо буде – до неї готові.

Ще 22 січня мер Ігор Терехов в етері передачі "Свобода слова Савіка Шустера" заявив, що Харків залишиться українським містом.

"Харків протистоятиме будь-якій агресії. Ми всі разом, харків'яни, жителі України не дозволимо нікому віддати місто Харків, захопити місто Харків. Будь-який загарбник, який думає про те, щоб прийти на нашу землю, повинен знати, що він отримає наймогутнішу відсіч від городян, від міжнародних партнерів, від усіх мешканців України", - заявив градоначальник.

Пізніше Терехов розповів ЗМІ, що у місті формуються підрозділи територіальної оборони, яка "розвивається, і є чіткий алгоритм дій, розуміння, куди рухається тероборона".

Також мер наголосив, що особливої підтримки у РФ у Харкові не буде й із хлібом-сіллю її не зустрінуть.

Паралельно з цим міністр оборони України Олексій Резніков  заспокоїв городян, кажучи, що поки що ймовірність вторгнення не така велика.

Втім, якщо судити з розпорядження харківського губернатора Олега Синєгубова, який затвердив план пошуку ухилістів від військової служби, далеко не всі харків'яни горять бажанням служити.

92 бригада ЗСУ, Нацгвардія та тероборона  хто захищатиме Харків у разі вторгнення

В оперативно-тактичному сенсі оборона Харкова, якщо російське вторгнення все ж таки відбудеться, впаде на плечі оперативного командування "Схід" Сухопутних військ України, що було затверджено указом президента від 5 лютого 2016 року.

З 6 бригад (1 танкової, 1 артилерійської та 4 механізованих), що становлять головні сили оперативного командування "Схід", безпосередньо на території Харківської області знаходиться лише 92-га окрема механізована бригада імені кошового отамана Івана Сірка.

До складу бригади входять 1 танковий і 4 механізовані батальйони та частини забезпечення, особовий склад яких забезпечений штатним озброєнням, а багато хто має бойовий досвід війни на Донбасі. У листопаді особовий склад бригади взяв участь у спільних навчаннях біля Німеччини, де випробував новітні БТР-4Е.

6 грудня, у день 30-річчя створення ЗСУ, президент Володимир Зеленський передав бригаді три модернізовані танки Т-64 і 10 БТР-4Є.

Також в обороні міста візьмуть участь 3 та 5 бригади Національної гвардії України, дислоковані на території Харківської області, які мають досвід бойових дій із терористами на Донбасі.

Щодо територіальної оборони, то першим підрозділом у Харкові був створений у 2014 році батальйон "Харків", який нині є частиною 92 мехбригади. У 2018 році до складу бригади територіальної оборони Харківщини входило понад 800 осіб.

Наразі, як пишуть ЗМІ з посиланням на колишнього військкома Харківської області Юрія Калгушкіна, у Харківській області планується створити одразу дві бригади територіальної оборони. У кадровий склад бригад зараз входять понад 500 осіб, а резервістів, які можуть поповнити її ряди, – понад 3500 осіб.

Штурм, захоплення чи поразка – як війська РФ можуть брати Харків у разі вторгнення

Як пише видання "Телеграф" із посиланням на джерела у лавах ЗСУ, у разі наступу на Харків у ньому можуть взяти участь до 50 тисяч військовослужбовців РФ. При цьому чисельність захисників міста в особі 92-ї бригади ЗСУ, частин Нацгвардії, тероборони й інших підрозділів оцінюють у 20-25 тисяч.

Це не дає необхідного мінімуму, 3-кратної переваги у живій силі для наступу, що разом із розмірами Харкова та кількістю його населення робить прямий штурм міста малоймовірним.

Більш небезпечним може стати прорив маневрових броньових груп ЗС РФ із метою оточення Харкова та відрізання його від зв'язку із зовнішнім світом та отримання продовольства, боєприпасів і підкріплень. Втім, останнє, як стверджують у лавах ВСУ, є ризикованим, оскільки останнім часом українські військові отримали багато протитанкового озброєння із США та Великобританії.

Втім, очевидно, що у вищих ешелонах влада країни вважає, що вторгнення РФ на Харківщину найближчим часом малоймовірне. Так, стало відомо, що президент України Володимир Зеленський планує відвідати Харків. Поїздка очікується 3 чи 8 лютого. Очевидно, цей візит має заспокоїти жителів регіону.

Раніше "Коментарі" писали, що до Харкова завезуть американські літаки.



Джерело: https://comments.ua/

алекс

2 лютого 2022, 13:17

Харьковчане еще не созрели , как в свое время , крымчане , жители Донбасса и ни кто их не пойдет завоевовать ..., пройдет годик , два ситуация поменяется ... народ сам вернется домой в Россию ...

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися