За підписання "Харківських угод" з Росією можуть засудити 13 харків'ян

Більшість голосів за ратифікацію Угод віддали нардепи з "Партії регіонів", майже всі з тих, хто тоді підтримали договір, продовжують політичну кар'єру

За ратифікацію документа у 2010 році у Верховній Раді проголосували 13 нардепів, які мають або мали відношення до Харкова. Про це розповіли у Newsroom.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов пообіцяв притягнути до відповідальності депутатів, чиновників та інших посадових осіб, які готували цей документ. У Верховній Раді питання про ратифікацію розглядали 27 квітня 2010 року, "За" проголосували 236 нардепів: 13 - позафракційних, 9 - з "Батьківщини", 20 - з "Блоку Литвина", 160 - від "Партії регіонів", 27 - від Компартії та 7 - з "Нашої України".

Серед позафракційних - троє народних депутатів мають відношення до Харкову:

Сергій Гусаров - почесний громадянин Харкова, Інна Богословська - двічі кандидатка в президенти України та Юлія Ковалевська - депутат Харківської облради від "Слуги народу".

Двоє харків'ян належали тоді до КПУ:

Алла Александровська - почесна громадянка Харкова та підозрювана у замаху на територіальну цілісність України, Валентин Матвєєв - секретар ЦК КПУ навіть після її заборони у Україні.

З "Батьківщини" за "Харківські угоди" голосував Валерій Писаренко - юрист та мільйонер, очільник міжфракційного об'єднання "За Харків! За Слобожанщину".

Семеро харків'ян з тих, хто проголосували за ратифікацію угод, належали до "Партії регіонів":

Дмитро Святаш - жертва нападу "Фрайкору", підозрюваний у розкраданні коштів за 3 статтями ККУ, перебуває у розшуку НАБУ та МВД, Василь Грицак - очільник організації "Спілка генералів органів внутрішніх справ", Ірина Горіна - керівниця Українського фонду підтримки підприємництва, Юлія Ковалева - підозрювана у скандалі із стріляниною по машині представника ДАІ, Віктор Корж - віце-президент федерацій біатлону та велосипедного спорту, Василь Потапов - перший мер Куп'янська, Олексій Лелюк - бенефіціар "Полтавагаз" та власник годинника за 1,5 мільйони гривень.

Ще двоє харків'ян, які і зараз є народними депутатами, участі у голосуванні не приймали:

Олександр Фельдман навіть не зареєструвався у сесійній залі, а Дмитро Шенцев - єдиний регіонал, який не проголосував за ратифікацію.

За словами міністра юстиції Дениса Малюськи, попри заяви РНБО, народні депутати можуть понести лише "політичну відповідальність" за голосування.

Для довідки: за "Харківськими угодами" було продовжено термін перебування у Криму російського флоту з травня 2017 року ще на 25 років, Росія зобов'язувалася платити за "аренду" Криму по 100 мільйонів доларів щороку, та зробити знижку на газ для України.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали про те, що Михайло Добкін заявив, що у 2014 році Янукович проявив слабкість, коли не "розігнав" Майдан.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися