Битва за крісло ректора ХНУ ім. Каразіна: тиск на викладачів, брудна агітація та погрози

Основних кандидатів двоє: протеже колишнього ректора і дочка Євгена Кушнарьова - Тетяна Кагановська та міжнародно визнаний фізик-вчений Ігор Гірка

У Харківському Національному Університеті вже кілька тижнів ситуація напружена. На порядку денному - вибори ректора, і тут не обходиться без скандалу. Інсайди про підкилимні домовленості розповідають у Telegram-каналі "РАКЛЫ".

Колишній незмінний протягом 23 років ректор ХНУ ім.Каразіна Віль Бакіров написав заяву "за власним бажанням" з поясненням, що хоче зняти з себе представницькі обов'язки та піти на заслужений відпочинок. Цього року йому виповнюється 75 років.

За неофіційною версією, як раз перед "відставкою" Бакірова в Університеті проводили Міністерську перевірку, яка виявила деякі "фінансові порушення".

Тепер на 26 травня призначені вибори нового ректора. Головних кандидатів на посаду двоє: Ігор Гірка - декан Фізико-технічного факультету та Тетяна Кагановська  - декан Юридичного факультету.

За інсайдерським даними з Університету Ігоря Гірку позбавляють можливості проводити передвиборчу агітацію на факультетах, а з деканами проводять роз'яснювальну роботу представники Служби управління персоналом проти фізика.

Натомість Тетяну Кагановську Віль Бакіров вже представив Міністру освіти як свою наступницю та майбутнього ректора. 16 років тому саме "під Кагановську" було створено юридичний факультет за активної участі її батька - колишнього голови ХОДА Євгена Кушнарьова. Також відомо, що родина Кагановських має давні бізнес-стосунки з Університетом.

Наразі Віль Бакіров є виконуючим обов'язки ректора, а також керівником організаційного комітету з виборів, тому має повний контроль над виборчим процесом.

Обидва кандидати є представниками двох різних напрямів в Університеті - "точних" (Гірка) та "гуманітарних" (Кагановська) наук, які традіційно є суперниками. Відтак на боці гуманітаріїв - адмінресурс колишнього ректора, а от на боці "точних" - кількість, адже ці факультети є більш багаточисельними, і можуть об'єднатися на підтримку "свого" кандидата.

Для довідки: у голосуванні за претендента на крісло ректора головного ВНЗ Східної України братимуть участь близько 2500 осіб. Серед них більшість - викладачі, 15% - студенти (делегати-виборці, які представляють думку студентства), 10% - непрофільні працівники.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, що Віль Бакіров після своєї заяви про відставку опублікував декларацію, у яку, окрім нерухомості та авто, включив бібліотеку наукової та художньої літератури та колекцію з 24 картин.



Джерело: https://t.me/rakly
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися