Коксохім у Харкові працює на 100-річному обладнанні і, навіть, не значиться у Держкадастрі

Попри всі порушення, Міністерство охорони довкілля кілька тижнів тому видало заводу дозвіл на забруднення довколишнього середовища

Харківські активісти продовжують боротьбу із забрудненням довколишнього середовища Коксовим заводом "Новомет", який нещодавно отримав від Міндовкілля дозвіл на викиди забруднюючих речовин. Наразі громадська організація "Екоцид.Нет" подає позов до суду з вимогою відкликати виданий дозвіл, оскільки він був виданий із порушеннями, а підставами для його видачі є недостовірні відомості про діяльність підприємства. Детальніше про це розповідали "Коментарі". Проєкт позову оприлюднила на своїй сторінці голова ГО Олена Решетько.

Згідно з даними, вказаними у позові, на місці нинішнього Коксового заводу була розташована дослідно-експериментальна лабораторія у галузі "Коксохімія" на базі Українського вуглехімічного дослідного інституту за адресою м. Харків, вул. Карачівське шосе, 44 на площі залягання Новожанівського родовища мінеральної води та Новожанівського родовища - 2 питних і технічних вод. Пізніше майновий комплекс застарів і був визнаний екологічно та техногенно небезпечним і підлягав демонтажу. Втім у 2004 році на його базі було зведено ПРАТ "Харківський коксовий завод". Чи використовувало це підприємство своє обладнання, чи наявне старе - невідомо, адже будь-які документи, які б про це свідчили, у підприємства під час перевірки виконавчою службою були відсутні.

У серпні 2019 року ПРАТ "Харківський коксовий завод" було ліквідовано і на його місці з'явився ТОВ "Коксовий завод Новомет". Новий власник також не має будь-яких документів  про введення в експлуатацію міжвідомчою комісією об’єктів нерухомості та обладнання по виробництву коксу.

Паралельно з виробництвом коксу на території почали виробляти мінеральну вату, і створили під неї завод "Термолайф", без розроблення робочого проєкту, без розроблення матеріалів оцінки впливу на довкілля та проведення громадських слухань, без отримання від ДАБК у Харківській області Декларації готовності об’єкта до експлуатації.  Пізніше, його по аналогії до "Новомета" назвали "Новотерм".

Також у позові автори наводять декілька ліцензій та дозволів, які ці підприємства не отримували та не надавали під час перевірок, і без яких подібну діяльність провадити заборонено. Наприклад, про користування надрами чи про розміщення об'єктів виробництва на площі залягання підземних вод.

У позові йдеться й про те, що у містобудівному кадастрі Харківської області жоден завод з виробництва коксу на території Харківщини не зареєстрований.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали про те, що дозвіл на шкідливі викиди Коксовому заводу "Новомет", який видало Міндовкілля, викликав величезний скандал на сторінці Міністерства у мережі Facebook.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися