У Харкові дітей навчали за радянськими підручниками: спалахнув скандал

У Харкові знову спалахнув мовний скандал

В Харкові у Палаці дитячої та юнацької творчості дітей навчали за букварем від радянського педагога Надії Жукової та зошитами російською мовою. Про це розповіла координатор проєкту "Мова. Харків" Мілла Денчик на своїй сторінці у Facebook.

Також активістку обурило, що дітей навчають російською мовою. Тепер жінка хоче подати скарги до Департаменту освіти Харківської міськради, Міністерства освіти та науки України та Уповноваженого із захисту державної мови.

Нагадаємо, у Харкові відбулося засідання Конгресу місцевої та регіональної влади, у якому брав участь Володимир Зеленський. До кінця засідання президент різко перейшов на російську мову, звернувшись до Терехова.

ДОВІДКА. В Україні регіональну мову гарантував Закон 2012 року "Про основи державної мовної політики". В областях і містах за законом могли вводити регіональні мови за умови, якщо щонайменше 10% населення користувалися ними. Загалом в Україні було 18 таких регіональних мов. Однак у 2018 році зазначений вище закон втратив чинність, оскільки за рішенням Конституційного Суду він нібито був неконституційним.

Варто зазначити, що у рішенні Харківської міськради від 20 серпня 2012 року вказано статистику всеукраїнського перепису населення 2001 року. Виходячи з неї, на території Харківської області й у самому Харкові 65,9% від загальної кількості населення визнавали рідною мовою саме російську.

Раніше "Коментарі" писали, що Харківський окружний адміністративний суд визнав недійсним рішення міської ради щодо надання російській мові статусу регіональної.



Володимир

15 лютого 2022, 13:49

Не брешіть. Навчали за сучасними російськими підручниками.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися