Жителі Харківщини отруїлися грибами: як уникнути небезпеки

Понад 50% отруєнь блідими поганками призводить до смерті

Протягом вересня у Харківській області зареєстрували три випадки отруєння людей дикорослими грибами. В Україні за цей же період загалом зафіксовано 24 отруєння дикорослими грибами. Постраждало 13 дорослих та 11 дітей, з них 2 дитини померло. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області.

У службі нагадали, що на території України ростуть 2 тисячі видів грибів, а їстівними вважаються щонайбільше 500. Гриби – цінний харчовий продукт, однак серед них зустрічається чимало таких, що можуть викликати сильні отруєння, а іноді й смерть. Отруйні гриби - мухомори, бліда поганка, опеньки несправжні та багато інших. Приміром, половини блідої поганки достатньо, щоб викликати отруєння, у понад 50% таких випадків отруєння призводять до смерті.

“Отруєння грибами є найважчим харчовим отруєнням людини. Тяжкість обумовлюється тим, що гриби містять отруйні сполуки, які вибірково діють на внутрішні органи та системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку, нирки”, - повідомили в Держпродспоживслужбі.

Щоб уникнути отруєнь грибами варто дотримуватися наступних правил:

  • відмовитися від споживання дикорослих грибів, використовувати гриби, штучно вирощені, які підлягають обов'язковому контролю;

  • не купувати гриби на стихійних ринках;

  • збирати лише добре знайомі гриби, за найменшого сумніву варто викинути гриб та не залишати його поряд з іншими;

  • не збирати занадто старічи молоді гриби — їх легко переплутати з отруйним;

  • не збирати гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій;

  • не вживати сирі гриби, готувати гриби потрібно протягом першої доби після збирання;

  • варити гриби потрібно не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.

Навіть якщо сумнівів щодо якості та безпеки грибів немає, їх не варто вживати: жінкам у період вагітності та годування груддю, дітям до 12 років та літнім людям.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у Харкові та області на полицях магазинів міг з'явитися небезпечний тунець.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися