Окупанти можуть повторно завдати удар по аміакопроводу – очільник області

Спеціалісти постійно вимірюють рівень аміаку у повітрі.

Учора ввечері російські окупаційні війська завдали удару по аміакопроводу неподалік села Западне у Харківській області, чим спричинили витік аміаку на ділянці у 2,2 км, де залишалося 134 тонни технічного аміаку. Про це начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив в етері національного телемарафону, інформують "Коментарі. Харків".

Одразу був скликаний штаб з ліквідації наслідків техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Туди увійшли усі місцеві військові адміністрації, Нацполіція, ДСНС та інші служби.

Були підготовлені евакуаційні автобуси. Адже, у разі великого викиду аміаку, під евакуацію підпадали 10 000 жителів району. В Харкові були підготовлені місця для їх розміщення.

Очільник області зазначив, що ділянка із пошкодженою станцією була довжиною приблизно 12 км. На щастя, на станції спрацювали запобіжні клапани. Завдяки цьому витік аміаку був відносно незначний. Загрози для мешканців району та потреби в евакуації немає. Хмару з аміаком віднесло вітром у напрямку тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

"За нашими підрахунками там залишався технічний аміак у кількості приблизно 700 тонн. Далі перевірочними нашими діями було встановлено про те, що внаслідок такого пошкодження та розгерметизації спрацювали запобіжні клапани зворотного тиску і цей порив було фактично зафіксовано лише на ділянці 2,2 км. Там залишалося за нашими підрахункоми лише 134 тонни технічного аміаку, витік якого фактично і стався", – підкреслив Олег Синєгубов.

Він наголосив, що зараз у Куп’янському районі доза аміаку у повітрі не перевищує норму.

"У місті Куп’янськ – взагалі нульові показники, якщо брати Масютівку, то це 7 мг на кубічний метр, що у межах норми. Внаслідок цієї НС постраждалих немає. Враховуючи розу вітрів і той стан справ, що наразі загрози для життя на деокупованих територіях, тобто та територія, яка підконтрольна Україні, для місцевого населення немає", – зазначив Синєгубов.

Очільник області також додав, що не виключає повторних ударів по цьому аміакопроводу.

"Цей аміакопровід знаходиться на лінії фронту і враховуючи той терор, який наразі чинить РФ проти місцевого населення не може нам гарантувати, що не буде повторного обстрілу цього аміакопроводу. З нашого боку приведені у підвищену готовність всі плани щодо евакуації. У нас додатково підготовлено у Харкові понад 3,5 тис місць для можливої евакуації, автобуси, маршрути. Задіяні всі абсолютно сили. Якщо буде повторна аварія, я прошу дослухатися до усіх вказівок органів влади, до офіційних джерел", – уточнив голова ХОВА.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Вночі у Харкові пролунали вибухи: де сталися "прильоти"

5 червня, близько опівночі у Харкові пролунало декілька потужних вибухів. Начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов о 23:28 закликав мешканців Харкова та області перебувати в укриттях через обстріли.

Вже опівночі очільник області, а також мер Харкова Ігор Терехов повідомили, що влучання ракет зафіксовані у Слобідському та Шевченківському районах Харкова.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися