У Харкові затримали групу інтернет-шахраїв: хто потрапляв на їх «гачок»

У Харкові проводять обшуки організованої групи OLX-шахраїв, які ошукували покупців в інтернеті

Ціла група так званих фішерів діяла на території Харкова та інших міст. Їхніми жертвами ставали користувачі популярного майданчика "OLX". Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію начальника Слідчого відділу ГУ НП в Харківській області Сергія Болвінова.

Людям вони надавали посилання на сторінку підробленого сайту – назва та інтерфейс ідентичні до справжнього сайту "OLX". Довірливі користувачі переходили за посиланням і вводили в електронну форму дані своїх банківських карток. Після цього зловмисники одразу здійснювали переказ коштів з картки жертви на підконтрольні їм рахунки та електронні гаманці.

Вирахувати цілу групу таких шахраїв вдалося завдяки професійній роботі оперативників кіберполіції, слідчих та прокурорів області.

"Ми вже встановили всіх учасників групи та вилучили необхідні докази, які підтверджують вчинення злочинів. Всі вони знаходилися в різних частинах України – окрім Харкова, зловмисники також знаходилися в Одесі, Дніпрі, Києві, Черкасах, Івано-Франківську та інших областях. Кожен з них виконував свою функцію на певному етапі обдурення жертви", – зазначає головний слідчий області.

П’яти особам вже повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України "шахрайство вчинене організованою групою". Їм загрожує від пʼяти до пʼятнадцяти років з конфіскацією майна.

"Щоби не втратити гроші та не попастися шахраям під час користування торговими майданчиками в інтернеті, раджу розібратися в схемі, за якою працюють сучасні шахраї.

Фішинг –  це той самий вид шахрайства, коли зловмисники копіюють сайти популярних служб доставки, банків або марктеплейсів, щоби поцупити у неуважних користувачів дані їхніх банківських карток. 

Воркер – це шахрай, який включається в схему після створення фейкового сайту. Він знаходить жертву на маркетплейсі, називається покупцем і вмовляє продавця перейти за посиланням вже на фейковий сайт.

Вбівер – це спільник воркера, його завдання – вкрасти та розподілити гроші. Саме він замикає шахрайський ланцюжок списанням коштів з картки", – зазначив Сергій Болвінов.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Електропоїзди з Харкова курсуватимуть по-іншому (розклад)

У зв’язку з ремонтними роботами з червня по вересень частково змінюється розклад руху електропоїздів з Ізюму до Харкова та в зворотному напрямку. Про це повідомив начальник станції Ізюм Андрій Гадяцький, інформують "Коментарі. Харків". Як саме курсуватимуть поїзди з Харкова, дивіться за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися