Завуч з Харківської області працює в росії та отримала підозру в Україні

Освітянка з Дворічанської громади, яка викладає в російській гімназії, отримала підозру за співпрацю з окупантами

Поліція заочно повідомила про підозру в колабораційній діяльності (ч. 3 ст. 111-1 КК України) мешканці Дворічанської громади, яка до повномасштабного вторгнення рф в Україну працювала заступником директора в місцевому Тавільжанському ліцеї.

За даними ХАЦ, мова йде про Оксану Савку-Ржематорську.

Під час окупації Тавільжанки збройними силами рф у 2022 році, освітянка допомагала впроваджувати загарбникам стандарти освіти держави-агресорки. За даними слідства, влітку 2022 року Савка-Ржематорська добровільно очолила "Среднюю общеобразовательную школу с. Таволжанка" — заклад освіти, створений на матеріально-технічній базі місцевого ліцею.

Савка-Ржематорська повідомила педагогічному колективу про впровадження стандартів освіти рф, у тому числі викладання предметів виключно російською мовою. “Директорка” отримала від окупаційної адміністрації підручники видавництва рф, організувала набір технічного персоналу та вчителів і прийом заяв від батьків учнів, а також забезпечувала виплату заробітної плати в російських рублях.

Крім цього, Савка-Ржематорська встигла організувати свято, присвячене початку нового навчального року, з підняттям російського прапора.

Після контрнаступу ЗСУ на Харківщині у 2022 році, Савка-Ржематорська виїхала до росії. Там у місті твєрь влаштувалася вчителем інформатики у місцевій гімназії №44.

І там встигла отримати подяку за допомогу в організації конкурсу “Мы растим патриотов”.

Також на сторінці забороненої соцмережі в Україні “Вконтакте”, Савка-Ржематорська виклала диплом за друге місце 7-класника Ярослава Ржематорського в конкурсі творчих робіт з інформатики у російській твєрі. Він навчається у тій же 44-гімназії, в якій викладає Савка-Ржематорська.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися