Окупанти запустили новий фейк про військових на Харківщині

“Під час підготовки мобілізованих 92-ї бригади згоріли будинки” – російський фейк

Російські пропагандисти повідомили, що під час вогневих тренувань, підготовки мобілізованих, нових штурмових груп у 92-й бригаді в селі Черкаська Лозова на Харківщині начебто почалася пожежа, вогонь перекинувся на суху траву і, як наслідок, згоріло кілька будівель. Буцімто внаслідок цього є постраждалі. Причиною пожежі назвали спеку, байдужість командирів та безвідповідальність мобілізованих.

Це звичайний фейк ворогів, зроблений за шаблоном сотень попередніх, повідомляє Харківський антикорупційний центр.

Для більшої переконливості росіяни прикріпили до “новини” фотографії начебто з пожежі, що виникла під час підготовки 92-ї бригади.

Ці світлини, звісно, не мають жодного стосунку до цієї бригади та підготовки військових.

Вони вперше були опубліковані 10 липня на Фейсбук-сторінці Харківського районного управління ГУ ДСНС України у Харківській області.

В інформації ДСНС було вказано, що це фото з гасіння пожеж у с. Березівське, с. Черкаська Лозова, с. Сороківка, м. Мерефа та с. Ржавець. Але жодного згадування про військових, 92-ї бригади, звісно, в релізі не було.

picture

"Цей фейк був створений по одному з найрозповсюдженіших алгоритмів, за яким пропагандисти штампують дезінформацію: беруть справжні фото з релізів українських правоохоронних органів, інших державних служб і до них вигадують якісь дискредитуючі Україну побрехеньки", – зазначають в ХАЦ.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв:

Окупанти розганяють новий фейк про "відьом" на Харківщині

“Колишні українські біатлоністки воюють на Харківському напрямку снайперками” – фейк роспропаганди Днями багато російських ресурсів розповсюдили новину про те, що начебто на Харківському напрямку у складі Сил Оборони України воюють колишні біатлоністки, яких вже прозвали “відьмами”. Зазначається, що “відьми” виявилися не з боязкого десятка і вже завдали чимало проблем російським військовим. Це фейк, який ворог поширює не вперше, зазначають в Харківському антикорупційному центрі. Подробиці – за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися