Чорнобильці звернулися до президента з вимогою втрутитися у справу з Харківським диспансером (документ)

На думку авторів звернення, дії Харківської ОДА по відношенню до лікарні призвели до смерті вже 90 осіб

Харківська обласна організація всеукраїнської громадської організації інвалідів "Союз Чорнобиль України" вимагає від президента України Володимира Зеленського вплинути на події з місцевим диспансером радіаційного захисту населення. Відповідне звернення опубліковане на сайті організації.

"Чорнобильців Харківщини, в результаті невмілої, непрофесійної діяльності облдержадміністрації при відборі опорних лікарняних закладів для госпіталізації пацієнтів з COVID-19, позбавили законного права на диспансерне лікування", - йдеться в документі.

Чорнобильці пишуть, що КНП Харківської обласної ради "Обласний спеціалізований клінічний диспансер радіаційного захисту населення", незаконно включено до переліку установ, задіяних для лікування хворих коронавірусом. Керівники Всеукраїнських чорнобильських організацій вказують на пряме порушення Конституції України 16 ст. і норми ст. 17. Мова в них йде про обов'язки держави щодо подолання наслідків аварії "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Керівництво Всеукраїнських чорнобильських організацій стверджує, що МОЗ разом з НЗСУ і головою ХОДА О. Кучером допустили такі серйозні порушення і повинні понести відповідальність. У зверненні до Зеленського зазначається, що "20,5 тисяч чорнобильців Харківської области, з яких 6,5 тисяч - це інваліди, позбавлені диспансерного лікування". Ще там лікуються чорнобильці з інших областей і переселенці з Донбасу.

Керівництво Всеукраїнських чорнобильських організацій пише, що "професійні медики стверджують, що по своїм критеріям Харківський диспансер не відповідає вимогам МОЗ України та ВОЗ для лікування коронавірусу". У листі додається, що такі дії призвели до смерті вже 90 людей, які не мали можливість вчасно лікуватися.

Чорнобильці акцентують увагу на тому, що Кучер 22 червня цього року під час перемовин з ними здійснив "силову акцію по розміщенню коронахворих в диспансер". Вони вимагають у Гаранта Конституції України втручання у справу і покарання "нерадивих очільників владних структур".

Також чорнобильці просять доручити Генеральній прокуратурі України перевірити факти порушень з боку МОЗ та ХОДА. Учасники ліквідації наслідків катастрофи додали ще одна вимога - припинити переслідування з боку правоохоронних органів учасників акції протесту і наполягають на особистій зустрічі з Зеленським.

Нагадаємо, суд відправив 68-річного мешканця Лубен (Полтавська область) під нічний домашній арешт на два місяці. Ліквідатора аварії на Чорнобильській АЕС затримали після сутички біля обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту. Його підозрюють у побитті двох поліцейських.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися