За харківському "Елетроважмашу" завершили досудове розслідування (фото, відео)

Підозрюваним главам держпідприємства загрожує до 8 років в'язниці

Харківська місцева прокуратура №3 оголосила про закінчення попереднього розслідування в кримінальному провадженні щодо двох посадових осіб ДП "Завод" Електроважмаш ". Про це повідомляє пресслужба відомства.

У прокуратурі додали, що двоє колишніх начальників підприємства звинувачуються в скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки), а також одному із заступників вищого керівництва - в скоєнні кримінального злочину, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України (розтрата чужого майна службовою особою шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчинене у великих розмірах).

Керівник Харківської місцевої прокуратури №3 Руслан Скуратович розповів, що в ході досудового розслідування встановлено, що ДП "Завод" Електроважмаш "і підприємство Лондоні уклали договір на постачання обладнання.

У період з грудня 2019 по квітень 2020 один із заступників вищого керівництва даного підприємства, погоджував постачання тягового агрегату і точно знав, що його планова собівартість і фактична вартість виробництва вище ціни продажу.

Попри те, що представнику вищого керівництва заводу було відомо про даний факт, зазначений керівник, недобросовісно ставлячись до своїх службових обов'язків, підписав специфікацію і додаткову угоду, згідно з яким передбачене постачання агрегату покупцеві за заниженою ціною.

Надалі один із заступників вищого керівництва ДП підписав дві міжнародні товарно-транспортні накладні, згідно з якими підприємство відвантажило чотири одиниці тягового агрегату на користь іноземного підприємства. При цьому встановлено, що кінцевим одержувачем є Брянський машинобудівний завод, який є найбільшим виробником маневрових і магістральних теплотягів в Російській Федерації.

Загальна сума збитків, завданих підприємству, складає понад 1 млн грн.

З метою забезпечення відшкодування завданих збитків, на майно підозрюваних накладено арешт. Також заступника вищого керівництва підприємства усунули на час слідства від займаної посади.

Представнику вищого керівництва заводу, який підозрюється в скоєнні кримінального злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

picture

Санкція ч. 4 ст. 191 КК України, за якою повідомлено про підозру заступнику керівника підприємства, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.


Як повідомляли "Харків. Коментарі" раніше, 17 червня на "Електроважмаші" весь день проходили обшуки, за підсумками яких двом топ-чиновникам підприємства повідомили про підозри. Одного з керівників підозрюють у службовій недбалості, другого - в розтраті. Слідство вважає, що завод, фінансове становище якого було і так під загрозою, поставляв обладнання за заниженою ціною в Росію.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися