Фінансування яких програм у Харкові потрібно припинити - думки експертів

Депутати вважають необхідним збільшити фінансування відновлення житла у Харкові

Видатки з міського бюджету Харкова викликають чимало питань. Фінансування деяких програм містяни вважають недоцільним, пропонують витрачати кошти на відновлення житла. Портал "Коментарі. Харків" поцікавився у депутатів Харківської міської ради, фінансування яких програм під час воєнного стану потрібно збільшити, а яких - припинити.

Депутатка Харківської міської ради Ірина Гончарова переконана, що потрібно більше коштів витрачати на ремонт і відбудову пошкоджених обстрілами будинків і споруд. “Потрібно збільшити фінансування на облаштування укриттів, особливо у навчальних закладах. Фінансувати заходи з покращення екологічної ситуації у місті, наприклад очищення та облаштування природних джерел води, ліквідацію стихійних звалищ”, - наголосила Ірина Гончарова.

На її переконання, варто зменшити фінансування фестивалів та змагань. “Самі фестивалі та змагання проводити потрібно, однак кошти на них організатори можуть залучати не з бюджету”, - пояснила депутатка. 

Зменшити видатки також можна, висаджуючи у місті дерева, кущі та багаторічні рослини, а не однорічні квіти. Також депутатка пропонує відмовитися у Харкові від покосу трави та повернути оплату за проїзд у міському транспорті.

Депутат Харківської міської ради Олександр Абрамов не вважає доцільним категорично відмовлятися від фінансування якихось програм, а на інші витрачати 90% бюджету. За його словами, місто повинно жити та розвиватися, але виходячи з реалій воєнного часу. 

“Безумовно треба зміцнювати захисні можливості міста - маємо дуже багато прикладів занедбаних підвалів у багатоквартирних будинках. Начебто вони повинні використовуватись як захисні споруди, але насправді вони непридатні навіть для перебування там короткий термін”, - зазначив депутат.

Ще одним напрямком, на який потрібно витрачати бюджетні кошти - це відновлення житла, яке постраждало від обстрілів. “Харків'яни потроху повертаються до своїх домівок. Багато будівель знаходяться у критичному стані або потребують ремонту.  Звісно можна скинути всі ці питання на державну програму “єВідновлення”, але якщо місто турбується про своїх жителів, то можна і потрібно вводити власні програми відновлення житла”, - наголосив Олександр Абрамов. 

Крім цих, першочергових напрямків, є ще школи, лікарні, дитячі садки. “Нещодавно комітет оборони Харкова дозволив ввести змішану систему освіти в школах. Тобто на перший план виходить безпека школярів”, - зауважив депутат.

Також, за словами Олександра Абрамова, можна було б допомогти військовим: “Інші міста закуповують дрони, автівки, які згодом передають військовим. Вважаю це чудовим прикладом дійсно важливих витрат бюджету”.

Щодо скорочення фінансування програм, депутат вважає, що “треба підтримувати культуру, розвиватися у різних напрямках. Але витрачати мільйони на танцювальні фестивалі та створення NFT малюнків, на мій погляд, зараз зовсім не на часі”.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, які заходи проводять у Харкові




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися