У Харкові замалювали і Пушкіна (ФОТО)

Активісти "Деколонізація. Україна" продовжують викорінювати зображення та згадки про російських діячів

Художниця Діна Чмуж учора завершила новий мурал на стіні, де активісти замалювали зображення російського поета Олександра Пушкіна у Харкові.

"Але зіпсований мурал (той, що до дня Незалежності) геть перебив смак сатисфакції від завершеної роботи. Ідея намалювати великі соняхи (тоді як нагадування, що йде війна) прийшла мені у січні 2022 року, але я не встигла її втілити.

Цей задум зіійшов на нівець, бо здавалось, що нагадування не потрібні.

А коли постало питання, що ж малювати замість наявного на цій стіні  пу-пу-пушкіна, я дуже добре уявила там великі соняхи, але тепер вони стали більш скорботними". – написала Діна Чмуж у дописі в Фейсбук.

На новому стінописі зображено соняхи, а також  фрагмент віршу Катерини Калитко:

/Там спокій був, як мед, що перегус і згірк,
і пес ішов до рук, і рухалась планета.
Але звучав метал крізь довгу ноту меду,
але торкала тінь обличчя дорогі.
Я там іще стою. Уже не всі живі.
Таких скупих зозуль ще зроду не було в нас:
кують нам рік чи два.
І в грудях все холоне,
як срібло на траві.
Я потім розповім./

Нагадаємо, що віршем Єсєніна про "братовбивчу" війну пошкодили патріотичний мурал на вулиці Єсеніна у Харкові. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію організації "Деколонізація. Україна".

Активісти зазначають, що винний має бути покараний, а мурал все одно відновлять.

"Але тут є робота для СБУ. Бо це неадекватно, коли таке відбувається у місті, яке пережило стільки", – підкреслюють в "Деколонізації".

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Що крадуть з Центрального парку у Харкові

У Центральному парку Харкова скаржаться на недобросовісних відвідувачів парку, через яких зникають книжки у шафах буккросингу. Про це повідомив представник адміністрації парку на офіційній сторінці комунального підприємства, інформують "Коментарі. Харків".

Буккросинг має на увазі собою обмін книгами – читач бере книгу для прочитання, натомість залишає у шафі іншу книгу, або повертає на місце ту, що взяв. Проте зараз можна побачити, що шафи у парку пусті, тобто люди беруть книги, а нічого не залишають взамін. В адміністрації парку звертаються до усіх відвідувачів парку бути сумлінними та цінувати те, що робиться для харків’ян та гостей міста.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися