Якою буде весна 2022: бабак Тимка ІІІ з Харківської області зробив прогноз

2 лютого на станції Гайдари розбудили головного провісника України

Сьогодні, 2 лютого, на біостанції у селі Гайдари розбудили хвостатого синолога Харківського університету – бабака Тимка III. Гризун дав свій прогноз щодо настання весни. Про це повідомляє видання "Суспільне".

Об 11:00 у Гайдарах розпочався захід. Пророцтво бабака Тимки "розшифровувала" науковий співробітник кафедри біології Харківського національного університету ім. Каразіна Надія Токарська.

picture

Фото: "Суспільне"

За її словами, попри те, що гризун не побачив своєї тіні, весна цього року очікується нестабільною. З поведінки Тимки слід, що цієї весни будуть температурні перепади. Водночас Токарська наголосила, що весна прийде вчасно. Також варто очікувати, що цього разу вона буде досить прохолодною.

Співорганізатор заходу Людмила Доля нагадує, що головною ідеєю цього свята є привернення уваги до біорізноманіття та збереження українського степу. Захід проводиться вже 18 разів поспіль.

picture

Фото: "Суспільне"

Довідково: Вважається, що в День бабака потрібно спостерігати, як гризун виповзає зі своєї нори. За його поведінкою можна судити про близькість настання весни. Згідно з повір'ям, якщо день похмурий, баба не бачить своєї тіні та спокійно залишає нору — отже, зима незабаром закінчиться і весна буде рання. Якщо ж день сонячний, баба бачить свою тінь і, лякаючись її, ховається назад у нору - буде ще шість тижнів зими.

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі. Харків" писав про те, що у Харківському зоопарку продовжили безкоштовний вхід до весни 2022 року. Однак усіх бажаючим відвідати зоосад потрібно мати при собі всі необхідні документи (крім дітей).

Також видання повідомляло про те, що харків'ян запрошують на цікаву та незвичайну виставку.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися