У Харкові масово закриваються кафе та ресторани: у чому причина

Ресторатор розповів, що змушує власників кафе та ресторанів закривати свої заклади

У період із грудня 2021 року по січень поточного року у Харкові закрилися 12 закладів громадського харчування. Експерт розповів про причини закриття кафе та ресторанів у програмі "Інформаційний вечір" на телеканалі Simon, пише "Об'єктив".

Харківський ресторатор Вадим Костенко розповів, що статистики щодо кількості закритих закладів за останні місяці як такої немає. Якщо говорити про ті 12 заклади, що закрилися, вони були на слуху у городян та мали велику популярність. Тому інформація про їхнє закриття одразу "рознеслася" містом. Також ресторатор підкреслив, що закладів, що закрилися, за цей час більше, ніж тих, що відкрилися.

Причина масового закриття закладів громадського харчування, на думку Костенка, - це підвищення комунальних послуг.

"Поясню на цифрах. В Україні в базовій економмоделі кафе та ресторанів оренда складає від 7 до 10% від обороту. Умовно 9%. Комунальна оплата півтора роки тому становила 1,5%. Зараз вона становить 9%. Якщо ми говоримо про чисті цифри, то зараз кіловат коштує для нас 5,8 грн, у квітні 2021 року він коштував 3,11 грн. Це 180-відсоткове подорожчання. Але ми також використовуємо ще й тепло у зимовий період", - зазначив Костенко.

Таким чином, подорожчання у порівнянні з кінцем 2020 та 2021 року становило 291%, тобто практично втричі.

Крім того, останнім часом значно знизився трафік (потік гостей) приблизно на 30%. Цьому є одразу кілька причин: деякі городяни не вакциновані, тому вони не можуть ходити закладами, а є й ті, хто просто перестав виходити у світ. Також є люди, які злякалися обстановки, що постійно нагнітається довкола.

Вадим Костенко вважає, що у більшості випадків закриття закладу – це правильне рішення, оскільки "краще не буде". На сьогодні із чотирьох закладів мережі ресторатора один знаходиться "під питанням". Власники ухвалюють рішення, закрити його або оптимізувати.

Найбільше у цей період постраждали заклади середнього класу, а щодо елітних ресторанів, як зазначив Костенко, вони почуваються цілком нормально. Великі сітки також залишаються на плаву.

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі. Харків" поінформував про те, що у Харкові закрилася відома кондитерська.

Також видання повідомляло про те, чому закрили перший харківський McDonald's.



Артвр

4 лютого 2022, 13:14

"Якщо ми говоримо про чисті цифри, то зараз кіловат коштує для нас 5,8 грн, у квітні 2021 року він коштував 3,11 грн. Це 180-відсоткове подорожчання" Це не 180, це 80% подороження, бо власне подорожчало на 80% (на 2,69грн (там 86,5% якщо бути точним)),а не 180% (тобто на 5,6 до 8,7). Така маленька поправочка)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися