Встановили генератор на вулиці, але йде дощ чи сніг. Як діяти?

Дуже важливо знати, як встановити генератор безпечно.

За зимової погоди, коли йде сніг чи дощ, а багато хто в Україні користується генераторами живлення, – важливо знати, що ж робити, щоб генератор справно працював та не наражав на небезпеку оточуючих. Про це повідомили у главку ДСНС Харківської області, інформують "Коментарі. Харків".

Найголовніше правило – ні в якому разі не вносити генератор у приміщення – на балкон, в під'їзд, в магазин чи кав'ярню. Адже під час його роботи виділяються токсичні речовини, від яких можна померти.

• Генератор має залишатись на вулиці під спеціальним навісом, який захищає від дощу та підтоплень. Також можна подбати про спеціальний контейнер, що додатково захистить прилад від опадів.

• Заховавши генератор під накриття, до нього має бути доступ чистого повітря.

• У контейнері потрібно передбачати систему виведення вихлопних газів.

• Генератор не повинен перегріватись.

Рятувальники ДСНС застерігають українців: під час відключень світла та опалення треба вкрай обережно поводитися з вогнем, побутовими електроприладами для опалення, розетками, зарядними пристроями, генераторами та буржуйками.

Зазвичай, навіть одна свічка, залишена без нагляду може спричинити велику пожежу у квартирі чи будинку. Також багато українців почали купувати генератори як джерела електропостачання, але не всі знають правила безпечного користування цими пристроями. Отже, основні рекомендації з використання електрогенераторів від рятувальників ДСНС.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Більше десяти банків скасували комісію на банкоматах для карток інших банків

Буде встановлений ліміт на зняття готівки.

Деякі банки-власники банкоматних мереж скасували комісію на зняття готівки з карток інших банків. Це робиться для зручності українців, які через відключення електроенергії не завжди можуть скористатися банкоматом свого банку. Про це повідомив заступник голови Нацбанку Олексій Шабан в ефірі "Українського радіо", інформують "Коментарі. Харків".

Як працюватимуть банкомати і чи будуть обмеження на видачу готівки?

"Видача готівки може стати чи не основою операцією для таких відділень (які працюватимуть під час блекауту – ред.), тому приділяємо цьому увагу. Ми вітаємо ініціативу великих банків, які заявили про так званий банкоматний роумінг. Ідея його полягає в тому, що всі банки для власників карток інших банків встановили ліміти видачі готівки такі ж самі, як і для своїх клієнтів. Ліміт може бути 10―20 тисяч. Ми вважаємо, що цієї суми достатньо не тільки, щоб задовольнити сьогоденні потреби, а й щоб сформувати певний запас готівки".

Чи буде скасовано комісію у комерційних банках на зняття готівки з карток інших банків?

"Це вже відбувається. Два тижні тому була така ідея, а сьогодні ми вже отримали від десяти банків-власників банкоматних мереж інформацію про те, що тарифи для карток інших банків за видачу коштів скасовані. Тобто ти користуєшся цим банкоматом, як банкоматом свого банку", – зазначив Олексій Шабан.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися