Харківський театр гратиме спектаклі на вулиці через заборону ХОВА

У театрі даватимуть вистави на внутрішньому дворі.

Харківський театр ляльок імені Афанасьєва повідомив про проведення спектаклів у внутрішньому дворі через заборону Харківської обласної військової адміністрації (ХОВА) проводити культурно-мистецькі заходи, де присутні понад 50 глядачів. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію закладу у Фейсбук.

"Нагадуємо, що з завтрашнього дня ми будемо грати вистави не на сцені, в у внутрішньому дворі театру. Як це буде не зовсім зрозуміло... Але ви приходьте, будемо разом випробовувати цей новий формат! Дощу завтра не буде. Ми дуже на вас чекаємо", – написали у театрі ляльок.

На запит журналіста "Коментарі. Харків" у Харківському театрі ляльок імені Афанасьєва відповіли, що вистави проводитимуть, дотримуючись правил безпеки, та під час оголошеної повітряної тривоги вистава зупиняється.

"Ми керувалися тими документами, які були надані ХОВА. Зокрема у протоколі засідання ради безпеки було вказано про можливість проводити заходи на відкритому повітрі з кількістю глядачів до 50 людей. При оголошенні повітряної тривоги ми зупиняємо виставу", – зазначили у театрі.

Репертуар театру, який збираються грати на вулиці, також різноманітний. Сьогодні митці дають прем'єрну виставу "Вертеп. Війна. Вірші" за віршами Сергія Жадана. Також на вихідних гратимуть мудру та веселу казку "ЦЯТОЧКА".

Нагадаємо, що у Харківській області заборонили проведення масових заходів. Таке рішення ухвалили під час засідання Ради оборони Харківської області 28 березня, інформують "Коментарі. Харків". Термін його виконання встановлений на період дії правового режиму воєнного стану в Україні.

Як зазначила заступниця начальника Харківської ОВА Віта Ковальська, 16 об’єктів Харківщини потрапили до переліку безпечних місць, в яких рекомендується проводити масові заходи. Зокрема, у Харкові туди ввійшли метрополітен, "ЄрміловЦентр", мала зала ХНАТОБу.

Крім визначеного списку, заходи можна проводити у місцях, які відповідають нормам ДБН В.2.2-5-97 "Будинки і споруди. Захисні споруди цивільного захисту". Зокрема, зовнішні огороджувальні конструкції повинні витримувати навантаження від вибуху та вибухової хвилі згідно з одним із чотирьох класів захисних споруд.

Також на території Харківської області заборонено проводити масові заходи на відкритому просторі з кількістю учасників та глядачів понад 50 осіб. Проте, це не стосується проведення поховальних ритуалів та заходів, пов’язаних з вшануванням загиблих у боротьбі за незалежність, суверенітет, територіальну цілісність України.

Згодом у Харкові відбулася чергова нарада з представниками комунальних закладів культури. На нараді голова облради з присутніми обговорили питання подальшої діяльності в воєнних умовах та фінансування.

"Ті театри, які мають бомбосховища чи укриття, повинні працювати! Звісно мають бути враховані всі заходи безпеки, зокрема, можлива кількість людей, присутніх на виставах, та інші. Ми не повинні допустити, щоб наші заклади взагалі припинили існування. Акторський склад значно зменшився, і ми не можемо допустити ризик знищення сфери культури у регіоні", – зазначила Тетяна Єгорова-Луценко.

На це майже відразу відреагував очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов, який підкреслив, що заборона на проведення масових заходів у Харківській області, зокрема концертів та театральних вистав, триватиме доти, доки не зміниться на краще безпекова ситуація. 

За словами Олега Синєгубова, рішення про заборону ухвалила Рада оборони регіону, до якої входять усі силові структури, керівники органів місцевого самоврядування, профільні департаменти та військові.

Очільник ХОВА зазначив, якщо безпекова ситуація в тому чи іншому приміщенні не дозволяє проводити там певні заходи, потрібно взяти на себе відповідальність і заборонити проведення там заходів, піклуючись перш за все про безпеку людей. За його словами, убезпечити людей можна у малій залі ХНАТОБу, на території паркінгів та у метрополітені.

"Далі про маніпуляції, які наразі ми чуємо, що якщо в театрі є якесь приміщення, сховище, або укриття, і вони декларують, що у випадку повітряної тривоги вони зупинять виставу і спустять туди людей. Летить ракета С-300 30-40 секунд. Запропонуйте їм 200-1500 людей спустити за менш ніж хвилину до укриття. Ось і все. Якби ми керувалися такою тезою, то ми б сказали, що дозволяємо відкриватися школам та дитячим садочкам. Наразі така в нас ситуація, географічне розташування і військова обстановка, що поки що до нас долітають ракети С-300. Коли ця ситуація зміниться, звичайно, будемо ухвалювати нові рішення", – зазначив голова ХОВА.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися