У Харківській області заговорили про сказ та небезпеку продуктів тваринного походження

У громаді Харківщини обговорили питання небезпеки під час торгівлі харчовими продуктами.

Торгівля в невстановлених місцях, профілактика сказу та безконтрольне переміщення продуктів тваринного походження в Куп’янському районі та за його межі. Такі питання обговорені під час робочої наради під головуванням начальника Куп’янської РВА Андрія Канашевича. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію ГУ Держпродспоживслужби у Харківській області.

Начальник Куп’янського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області В’ячеслав Світличний та завідувач Шевченківської дільниці ветеринарної медицини В’ячеслав Хаустов  привернули увагу до безконтрольного переміщення за межі району продуктів тваринного походження, зокрема свинини та яловичини, без супроводжуючих ветеринарних документів, що свідчить про те, що не проводяться обов’язковий передзабійний огляд тварин та попередній огляд продуктів забою.

Також обговорено питання реалізації харчових продуктів у невстановлених місцях, що може призвести до санітарно-епідеміологічних ускладнень. М’ясо, молоко, продукція рослинного походження, вироби з них тощо, які не пройшли обов’язковий ветеринарно-санітарний контроль у лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи на ринках, становлять безпосередню загрозу для життя та здоров’я населення.

Наголошено на необхідності виявляти місця стихійної торгівлі та співпрацювати з громадськістю задля зменшення ризиків потрапляння на ринок неякісних продуктів. За результатами наради було вирішено узагальнити інформацію про місця стихійної торгівлі харчовими продуктами та направити листи з відповідними даними до Національної поліції й органів місцевого самоврядування для їх відпрацювання та усунення, що допоможе запобігти харчовим отруєнням і токсикоінфекціям.

Крім того, акцентовано увагу на посиленні протиепізоотичних заходів на території Куп’янського району, у тому числі в деокупованих громадах, зокрема, проведенні вакцинації від сказу. На сьогодні в Україні щеплення від сказу проводиться фахівцями ветеринарної медицини державних установ, що належать до сфери управління Держпродспоживслужби, і приватних ветлікарень. Згідно з пунктом 6 "Правил тримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах", власники собак і котів зобов’язані щороку приводити/приносити улюбленців у ветеринарну установу для огляду, імунізації проти сказу й лікувально-профілактичних обробок. Єдиний спосіб запобігти сказу – вакцинація.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

У Харкові 30 травня громадський транспорт змінить маршрут: як курсуватиме, дивіться за посиланням.

Тролейбуси №24, 56 та 267 тимчасово курсуватимуть за зміненими маршрутами. Рух тролейбусів на вул. Амурській та розворотному колі "Ст. м. "Академіка Барабашова" буде припинений з 9:30 до 16:00 30 травня. 



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися