У Харкові назвали небезпечні джерела води

Лабораторні дослідження виявили вміст нітратів у джерелах Харкова

Деякі з джерел води у Харкові не відповідають нормативним вимогам. Про стало відомо з результатів лабораторних досліджень води з джерел нецентралізованого водопостачання на території Харківської області за 6 місяців 2023 року Державної установи "Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України".

У м. Харків досліджено 96 проб води з 12-ти каптажів природних джерел (Саржин яр, Манжосів яр, селище Олешки, парк "Юність", "Петренки-1", "Петренки-2", "Петренки-3", "Олексіївська балка", по вул. Мінераловодській, 1, вул. В. Зубенка, 25, вул. Бучми (2 каптажі). Не реєструвались відхилення від гігієнічних нормативів за мікробіологічними показниками епідемічної безпеки тільки в 4-х джерелах.

За санітарно-хімічними показниками не відповідала нормативним вимогам вода з 3-х каптажів джерел: у парку "Юність" (за показником жорсткості та вмістом нітратів), селище Олешки (за вмістом нітратів), "Петренки – 3" (за показником каламутності).

"Нагадуємо, що колодязі та природні джерела не можуть розглядатись як джерела більш якісної та безпечної води, ніж водопровідна. Підземні водоносні горизонти, які живлять джерела нецентралізованого водопостачання, не захищені від поверхневих забруднень біологічного та хімічного походження. Тому необхідно завжди кип’ятити воду з будь-яких колодязів та джерел.

Однією з основних проблем питного водопостачання Харківського регіону залишається високий вміст нітратів у воді шахтних та трубчастих колодязів. В 34,5% досліджених проб колодязної води вміст нітратів перевищував гранично допустиму концентрацію, іноді до 14 разів. Найвищі концентрації нітратів виявлені у колодязях на територіях Ізюмського, Чугуївського та Харківського районів.

Важливо знати, що нітрати не впливають на смак, колір та інші якості води, які можливо визначити за допомогою органів чуття людини. Від них неможливо позбавитись за допомогою кип’ятіння або очищення побутовими фільтрами", – зазначили в лабораторному центрі.

Там нагадали, що воду з колодязів та природних джерел ні в якому разі не можна використовувати для вигодовування немовлят, приготування їжі та задоволення питних потреб дітей до 3-х років. Нітрати, які містяться у воді навіть в межах допустимих норм, небезпечні для малолітніх дітей через особливості функціонування їх організму, який буде страждати від нестачі кисню навіть за відсутності видимих клінічних симптомів.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Уночі у Харкові лунали вибухи: де сталися прильоти

Російські війська сьогодні близько опівночі знову обстріляли Харків. Голова ХОВА Олег Синєгубов та міський голова Харкова Ігор Терехов повідомили, що удари наносяться дронами-камікадзе, було щонайменше три "прильоти".

"Щонайменше три прильоти. Усі у середмісті, у густо населених районах", – написав Ігор Терехов о першій годині ночі.

Вже вранці начальник ГУ НП в Харківській області Володимир Тимошко повідомив, що вночі на мирне місто росіяни випустили до 7 безпілотників Shahed.

"Один чоловік отримав поранення. Зруйновані дві будівлі. Це не військові об’єкти. Там не було жодного військовослужбовця".

Подробиці влучань та фото наслідків – дивіться за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися