Мешканцям Харківщини розповіли про якість води з-під крану

В Харківській області з року в рік у воді виявляють перевищення нормативних показників по кольоровості, каламутності, запаху та присмаку

Майже четвертина води, яка централізовано постачається у домівки населення Харківщини, має перевищення нормативів Гігієнічних вимог питної води. Про це "Коментарі. Харків" дізналися у ДУ "Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України".

Проби води брали з джерел  централізованого водопостачання та мереж водопроводів, що забезпечують питною водою населення  Харкова та області. За інформацією фахівців, минулого року, у порівнянні з 2018 роком,  кількість проб з відхиленнями від нормативних показників збільшилася.

Найбільше відхилень зареєстрували у Лозівському (74,6%), Золочівському (65,2%), Близнюківському (59,9%), Сахновщинському (48%), Дворічанському (44,9%), Борівському (39,5%) районах та в містах Лозова (83,8%) і Люботин (42,7%).

Фахівці повідомляють, що з року в рік вони виявляють у воді перевищення нормативних показників по кольоровості, каламутності, запаху, присмаку, окиснюваності,  загальній жорсткості, вмісту сульфатів, хлоридів, заліза, аміаку, нітратів, кремнію, фтору тощо.

За мікробіологічними показниками відхилення від встановлених нормативів виявили майже у 8% проб питної води. Проте, у порівнянні з 2018 роком, якість питної води за показниками епідемічної безпеки істотно не змінилася.

У Харкові за санітарно-хімічними показниками не відповідало нормативним вимогам 13,2% проб води. Фахівці виявили перевищення гранично допустимих рівнів кольоровості, запаху, каламутності, окиснюваності , вмісту заліза, хлору. За мікробіологічними показниками води відхилення від нормативних вимог виявили у 2% проб. 

Слід зазначити, що вся вода відповідала вимогам санітарних норм.

Раніше "Коментарі. Харків" писали, що вода з чотирьох джерел в Харкові не відповідає санітарним нормам.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися