У Харківській муніципальній галереї відкрилася нова виставка, але вимкнули світло (фото)

Проект почав працювати 10 липня і називається Nude

Протягом липня у Харківській муніципальній галереї буде темно. Це пов'язано з тим, що в новій виставці кожна робота підсвітять зсередини, що створює ефект "рентгенівського" зору глядача. повідомляє "112 Україна".

На каналі розповіли, що проект відкрився 10 липня і називається Nude. Його автором є львівська художниця Василина Буряник. Власне бачення беззахисності і вразливості людського тіла і природи автор передала в улюбленому матеріалі — нейлон, який порівнює зі шкірою. За допомогою світла Василина Буряник намагається створити ілюзію об'єму і зробити плоске зображення тривимірним.

Директор галереї Тетяна Тумасян відзначає, що робота з текстилем — унікальна і незвичайна техніка для Харкова, художникам якого більш характерні використання фотографії і графічний дизайн.

Екологія — найважливіша тема в творчості Василини Буряник. Так, восени 2019 року на Другій Бієнале молодого мистецтва, яка проходила у Харкові, автор представила серію інсталяцій "Фрагменти організмів". У них зникаючі тварини з Червоної книги були представлені як експонати музею природознавства, фрагменти раніше живих істот у формаліні. Завдяки цим об'єктам художниця намагається застерегти людину від наслідків в майбутньому, де на бурого ведмедя або саламандру плямисту можна буде подивитися виключно в музеї. У новій серії Nude вона продовжила і розвинула цю думку: людина є частиною природи. Він також беззахисна перед нею, вважає Василина Буряник.

"Подивіться на сьогоднішню пандемію — ми нічого не можемо протиставити істоти, що в мільярди разів менша за нас", — каже художниця.

На кожне панно художниця витратила декілька тижнів. А більшість полотен з представленої серії вона створила під час карантину.

Екологічна тематика робіт привернула харків'янина Євгена Оберемка, який вже вдруге підтримує творчість львівської автора і обіцяє підтримувати її в майбутньому. Вперше харків'яни могли побачити фірмовий стиль художниці в 2017 році, коли робота Василина Буряник брала участь у кураторському проекті Олеся Томаха "Aspiration/Придыхание" в тій же Муніципальній галереї.

Нагадаємо, у Харкові з'явилися незвичайні арт-об'єкти. Так, в рамках проекту "Арт-піано" відомі харківські художники і дизайнери розписали музичні інструменти, які встановили на вулицях міста.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися