Харківські конструктори створили бойову машину, яку взяли на озброєння ЗСУ (фото)

"Дозор-Б" можуть виготовляти два підприємства: Львівський бронетанковий завод і Харківський завод імені Малишева

Бойову тактичну колісну машину "Дозор-Б", яку розробили в "Харківському конструкторському бюро з машинобудування ім. Морозова", взяли на озброєння Збройних сил України. Про це повідомляє ГК "Укроборонпром" в себе на сайті.

На підприємстві додали, що наказ про зарахування від Міністерства оборони України №245 з'явився ще 3 липня 2020.

"Дозор-Б" входить в лінійку броньованої техніки Концерну, яка була прийнята на озброєння ЗСУ після початку війни на Сході України. Ми вітаємо з цією подією колектив ХКБМ і всю команду Концерну! Перша партія "Дозорів" пройшла випробування безпосередньо на фронті ще у 2016 році. Після цього машину допрацювали та поліпшили, провели підконтрольну експлуатацію з позитивними результатами. І ось нарешті "Дозор-Б" прийнятий на озброєння, що дозволяє почати підготовку до її серійного виробництва. Також прийняття на озброєння підвищує експортний потенціал цієї бронемашини", - зазначив генеральний директор державного концерну "Укроборонпром" Айварас Абромавічус.

Директор "КБ Морозова" Яків Мормиль додав, що машину розробляли на східній Україні, а робили на західній. Першу партію із 10 одиниць виготовили ще у червні 2016 року і відразу передали в експлуатацію ВСУ.

"Тактична бойова колісна машина "Дозор-Б" була розроблена з нуля фахівцями "Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. А. А. Морозова. Над її створенням працював Схід і Захід разом - конструювали в Харкові, виготовляли у Львові", - розповів директор "Харківського конструкторського бюро з машинобудування імені А. А. Морозова" Яків Мормиль.

Він додав, що після первинних випробувань в зоні проведення операції Об'єднаних сил в "ХКБМ" внесли доопрацювання.

"Фахівці ХКБМ постійно поліпшували характеристики цієї машини, враховуючи зауваження і пропозиції, висловлені в ході проведення державних випробувань та підконтрольної експлуатації. Все це робилося на гроші підприємства. Ми виготовили нові вузли для "Дозору ", які з позитивними результатами пройшли стендові та ходові випробування. Останні зміни до робочої конструкторської документації ми внесли до 2020 року", - розповів Яків Мормиль.

Тепер "Дозор-Б" можуть виготовляти два підприємства: Львівський бронетанковий завод і Харківський завод імені Малишева.

Довідка "Коментарів": Тактична бойова колісна машина "Дозор-Б" "- повнопривідна броньована машина з колісною формулою 4х4. Її створювали як багатоцільове захищене транспортний засіб для перевезення особового складу, озброєння і військового устаткування масою до 2 тонн. Машину можуть використовувати підрозділи сухопутних військ, військова поліція, розвідувальні та тилові підрозділи. У машини може бути кілька різновидів: бронетранспортер, санітарна, командно-штабна, розвідувально-дозорна та інші.

Як повідомляли "Харків. Коментарі" раніше, харківські комерційні структури незаконно ввозили з Росії агрегати та вузли до бронетехніки та бойовим літакам. В Україні ці запчастини легалізували - виготовляли фіктивні документи про цільове призначення товарів і що нібито вони вітчизняного виробництва. Потім комплектуючі відправляли в Азію під виглядом сільгосптехніки та електрообладнання.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися