Харків'яни взяли участь у створенні космічного двигуна

У космосі випробували унікальний двигун

У космосі вперше випробували електричну силову установку з йодним двигуном електрореактивний двигун NPT30-I2. Результати експерименту опублікували 18 листопада в журналі Nature, повідомляє університет імені Каразіна.

Двигун розробила французька компанія "ThrustMe", технічним директором якої є випускник науково-навчального інституту "Фізико-технічний факультет" Дмитро Рафальський. Крім цього, у розробці брав активну участь і провідний науковий співробітник "Фізико-технічного факультету" Станіслав Дудін, який входить до консультативної ради компанії “ThrustMe”.

Вперше двигун запустили ще у 2020 році. Технологію встановили на супутник CubeSat, який піднявся на 480 км від поверхні Землі. Було проведено низку маневрів щодо зміни його орбіти, що продемонструвало ефективність нової перспективної технології.

"Йод має низку переваг як робоче тіло для космічних двигунів, якщо порівнювати з ксеноном та криптоном, які широко використовують на сьогодні. Оскільки він є твердою речовиною, в обмеженому об’ємі його можна зберігати значно більше.

Проте перешкодою для використання йоду була його велика хімічна активність, що потребувало нових технологічних підходів. Останніми десятиріччями багато дослідників у світі, зокрема з NASA, намагалися створити космічні двигуни, засновані на йоді, однак вдалося реалізувати це молодому французькому стартапу, у складі якого були вихованці Каразінського університету", - написали на сайті Каразіна.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України вирішив реорганізувати Харківський національний університет будівництва та архітектури (ХНУСА). Наголошується, що ХНУСА буде приєднано до Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися