1904 рік: як виглядав перший автомобіль у Харкові та хто його купив (ФОТО)

Перша машина прибула до Харкова у розібраному стані

Сьогодні дороги Харкова, яке є одним із найбільших міст України, переповнені автомобілями на будь-який смак та бюджет. А як виглядала перша машина, що з'явилася в місті, і хто став її власником? Про це повідомляє видання Новини. Live, посилаючись на розповідь краєзнавця Олександра Парамонова на своєму сайті OtkudaRodom.

Так, за словами Парамонова, перший автомобіль з'явився у Харкові далекому 1904 році. Ним став Priamus. До міста машину доставили із Кельна. Авто прибуло до Харкова залізницею у розібраному стані восени разом із механіками з Кельна, які знову його зібрали та протестували за межами міста. Зазначається, що у цей час у місті не було створено правил їзди, не було номерних знаків та навіть палива, щоб заправити транспортний засіб.

picture

Власником першого у Харкові автомобіля став міщанин Іларіон Єрьоменко. Після смерті свого батька, одного з найзаможніших представників середнього класу городян, міщанина Михайла Харитоновича Єременка, Іларіон отримав спадщину, після чого вирушив подорожувати світом. Незабаром він захопився автомобілями. Бувши в Бельгії, чоловік пройшов курси водіння, а потім поїхав до Німеччини купити автомобіль.

Опинившись у Кельні Іларіон Єрьоменко познайомився з автомобілями марки "Priamus", які з 1900 р. виробляла фабрика Priam Automotive GmbH. Це були машини з чотирма циліндровим двигуном потужність 10-12 кінських сил. Одну з них міщанин вирішив придбати собі та привести її до свого рідного міста.

Через вісім років, у 1912 році, Єрьоменко придбав одну з найшикарніших на той час машин у Європі - абсолютно новий, шикарний автомобіль цієї ж марки з чотирициліндровим двигуном об'ємом 2262 куб. см і потужністю 40 кінських сил, довжиною 2,85 м. Проте зібрав цей автомобіль Іларіон Михайлович тільки наступного року, і з того часу колесив на ньому дорогами Харкова, привертаючи до себе увагу і ловлячи на собі захоплені погляди перехожих.

picture

У своїй новій шикарній машині "Priamus" Єрьоменко швидко розчарувався і вирішив її продати. За підсумками продаж відбувся у місті Полтава. На отримані гроші Іларіон купив новий семимісний "Бенц" із чотирициліндровим двигуном потужністю 65 кінських сил темно-зеленого кольору. А 1914 року Російська імперія викупила авто для потреб армії.

picture

До речі, через чотири роки після цього, 1918 року, Іларіон Єрьоменко помер від болісної хвороби.

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі. Харків" поінформував читачів про те, що у Харкові відремонтують перший єгипетський літак. Над ним працюватимуть на потужностях державного авіаційного виробничого підприємства. Докладніше про це читайте у нашому матеріалі.

Також видання повідомляло про те, що машинобудування Харківщини вперше за довгий час показало зростання. Докладніше про це читайте у матеріалі на нашому сайті.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися