Яка знаменна подія сталася у Харкові 17 січня 217 років тому

17 січня 1805 року у Харкові відбулася знаменна подія

Цього дня у 1805 році у Харкові трапилася важлива подія – було відкрито Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Він є одним із найстаріших університетів Східної Європи.

З 1936 по 1999 р. ВНЗ мав ім'я Харківський державний університет імені О. М. Горького (ХДУ). У 1999 році був перейменований на Харківський державний університет імені В. Н. Каразіна.

У рік відкриття університету до нього вступило 57 людей. Практично всі з них були вихованцями Харківського колегіуму та Білгородської духовної семінарії. Щоб вибрати спеціалізацію, студентам першого курсу необхідно було прослухати курс загальних наук.

За інформацією з відкритих джерел, спочатку структура ВНЗ включала лише чотири відділення: фізичних та математичних наук, словесних наук, моральних та політичних наук, лікарських та медичних наук та 25 кафедр.

До речі, відділення лікарських та медичних наук було відкрито у 1811 році, оскільки охочих навчатися на ньому було вкрай мало. Вже 1921 року на базі факультету медицини Харківського університету засновано Харківський медичний інститут.

picture

Цікаві факти:

• Перший випуск університету пройшов у 1808 році. З 57 вступників закінчили курс наук лише 26 осіб;

• На базі університету в XIX столітті було відкрито три інститути: у 1811 – педагогічний, у 1839 – ветеринарний, у 1840-х – медичний.

• Нинішня будівля університету до війни була найвищою у Харкові (крім дзвіниць церков).

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі. Харків" поінформував читачів про те, що у січні оновили голосування за найкраще місто України. Харків уже встиг увійти до п'ятірки найкращих міст. Залишити свій голос може кожен охочий. Докладніше про це читайте у нашому матеріалі.

Також видання повідомляло, що у Харкові та Харківській області цього тижня синоптики прогнозують різке похолодання. Крім зниження температури повітря, у місто та область знову повернуться снігопади. Докладніше про це читайте у матеріалі на нашому сайті.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися