Чи безпечні вода та ґрунт на деокупованих територіях Харківщини: результати перевірки

У зразках ґрунту виявили перевищення вмісту солей важких металів

Фахівці ДУ “Харківський ОЦКПХ МОЗ” виконали санітарно-епідеміологічну перевірку територій деокупованих населених пунктів Харківської області. Станом на 14 жовтня обстежено 16 населених пунктів на територіях — Вільхуватської, Великобурлуцької, Роганської, Балаклійської, Дергачівської, Золочівської ОТГ. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію ДУ “Харківський ОЦКПХ МОЗ”. 

Фахівці проаналізували на санітарно-хімічні та мікробіологічні показники 73 проб питної води з джерел централізованого та нецентралізованого водопостачання.

Перевірка показала, що не відповідають гігієнічним вимогам за мікробіологічними показниками епідбезпеки 33 % зразків питної води централізованого та 58 % питної води нецентралізованого водопостачання. А 58 % зразків питної води нецентралізованого водопостачання не відповідають санітарно-хімічним показникам.

У держустанові повідомили, що військові дії в регіоні негативно вплинули на якість води підземних водоносних горизонтів, з яких забирається вода за допомогою колодязів.

“Тому наразі вся вода з джерел нецентралізованого питного водопостачання має розглядатись як потенційно небезпечна, особливо щодо виникнення кишкових інфекційних захворювань та розвитку у дітей воднонітратної метгемоглобінеміїї”, - розповіли фахівці.

Жителям деокупованих територій радять знезаражувати воду методом кип'ятіння до появи бульбашок на поверхні. Потім воду потрібно охолодити природним шляхом. 

А у зразках ґрунту, відібраних у місцях проведення активних бойових дій, були виявлені перевищення вмісту солей важких металів, зокрема свинцю.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у місті Харкові та Харківській області за період з 4 по 10 жовтня перевірили якість та безпечність питної води з мереж централізованого водопостачання.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися