Ціни на які продукти перевірятимуть у Харкові та області у 2023 році

Дотримання умов ціноутворення перевірятимуть, а порушникам загрожує штраф

У Держпродспоживслужбі розповіли про правила формування цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, та покарання за недотримання законодавчих норм. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Головного управління Держпродспоживслужби у Харківській області. 

Державні регульовані ціни застосовуються на товари, які мають визначальний вплив на загальний рівень і динаміку цін, мають істотну соціальну значущість. Методами державного регулювання цін є декларування зміни цін та встановлення обов’язкових граничних рівнів торговельної надбавки (націнки).

В Україні діє нормативний документ, відповідно до якого суб'єкти господарювання повинні декларувати зміни роздрібних цін у разі їх збільшення на 5 і більше відсотків.

Декларувати ціни потрібно на наступні товари:

▪️ хліб житньо-пшеничний, крупа гречана, борошно пшеничне (вищий сорт), цукор пісок, макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна пшеничного вищого сорту), молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці), яйця курячі категорії С1, птиця (тушка куряча), масло вершкове жирністю 72,5%, вода мінеральна без газу, батон та олія соняшникова рафінована;

▪️ природний газ, електрична енергія;

▪️ бензин марок А-92, А-95 та дизельне пальне.

Декларування зміни роздрібних цін на товари здійснюється в електронному вигляді –  відомості подаються до Держпродспоживслужби через її офіційний вебсайт www.consumer.gov.ua, з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Також в Україні діють граничні рівні торговельної надбавки (націнки) у розмірі не більш як 10% на наступні товари: 

  • борошно пшеничне вищого сорту,

  • молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці),

  • хліб житньо-пшеничний,

  • яйця курячі категорії С1,

  • птиця (тушка куряча, четвертина тушки курячої),

  • батон,

  • олія соняшникова рафінована.

Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області щотижня перевіряю ціни на соціально значущі товари. У разі порушення законодавчо встановлених норм у питанні ціноутворення передбачене покарання у вигляді штрафних санкцій. Згідно зі статтею 165-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення громадян можуть оштрафувати на 100, а посадових осіб - на 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо впродовж року порушення закону буде вчинене повторно, то штраф зросте для громадян до 150, а для посадових осіб до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, які порушення у формуванні цін виявили у Харківській області у 2022 році.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися