У воді на Харківщині виявили небезпечних паразитів: подробиці

Потрапляння паразитів в організм людини може призвести до дискінезії жовчовивідних шляхів, панкреатиту, змін у печінці та шлунку

У 2022 році перевірили 281 джерело централізованого водопостачання та мереж водопроводів, що забезпечують питною водою населення Харкова та області. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію ДУ “Харківський ОЦКПХ  МОЗ”.

Спеціалісти відібрали та проаналізували 6933 проби води за санітарно-хімічними показниками на відповідність вимогам, встановленим українським законодавством. У 11,6% проб виявили перевищення нормативних показників. Найбільший відсоток проб з відхиленнями зареєстровано у Лозівському (22,3%) та Ізюмському (18,3%) районах.

У досліджених пробах виявили перевищення гігієнічних нормативів за: 

  • органолептичними показниками (кольоровість, каламутність, запах, присмак),

  • показниками окиснюваності, загальної жорсткості, вмісту сульфатів, хлоридів, заліза, аміаку, нітратів, кремнію, фтору, сухого залишку.

За мікробіологічними показниками дослідили 8318 проб води, з них у 3,5% виявлені відхилення від встановлених нормативів.

Найбільше проб з відхиленнями від нормативних показників епідемічної безпеки зафіксовано в Ізюмському (7,9%), Лозівському (6,5%) та Харківському (3,7%) районах.

За паразитологічними  показниками досліджено 114 проб води, з них в 1 пробі з мереж сільського водогону Височанської селищної територіальної громади Харківського району виявлені цисти лямблій. Потрапляння паразитів в організм людини може призвести до дискінезії жовчовивідних шляхів, панкреатиту, змін у печінці та шлунку.

У Харкові у контрольних точках зовнішніх мереж водопостачання та внутрішньобудинкових розподільних мереж перевірили 642 проби води. З них за санітарно-хімічними показниками не відповідало 4,4% проб. Виявили перевищення

  • нормативних рівнів кольоровості в 1,1-1,2 раза,

  • каламутності в 1,2-2,0 раза,

  • перманганатної окиснюваності в 1,1 раза,

  • вмісту заліза у 1,2-1,5 раза,

  • тригалогенметанів – у 2,0 раза.

За мікробіологічними показниками дослідили 565 проб, з них у 6,5% є відхилення від нормативних вимог.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у Харкові розв'язали проблеми, які виникли з водопостачанням у результаті чергового обстрілу.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися