Вибіркові перевірки переселенців: хто може втратити статус ВПО

ВПО можуть втратити статус та передбачені ним виплати

В управліннях соціального захисту населення у Харківській області станом на лютий 2023 року перебувало на обліку 461,2 тис. переселенців – це 378,3 тисячі сімей. Загалом в Україні, за даними Мінреінтеграції, кількість ВПО у порівнянні з минулим роком знизилася майже у 12 разів, повідомляють "Коментарі. Харків".

У відомстві обговорили питання вибіркових перевірок внутрішніх переселенців щодо їх фактичної присутності на заявленому місці, адже наразі воно є актуальним. Мінсоцполітики та Нацсоцслужба роз’яснили порядок проведення вибіркових перевірок. Так, під час перевірки посадова особа Нацсоцслужби повинна скласти відповідний акт. Також працівник має залишити повідомлення про необхідність протягом 10 днів прибути до органу соціального захисту населення для проходження ідентифікації.

Скасувати статус ВПО і припинити передбачені виплати можуть лише у разі неявки переселенця. Очільниця відомства Ірина Верещук зазначила, що людей потрібно попереджати про перевірки. Вони не повинні сидіти вдома постійно, щоб не втратити виплати. 

У Мінреінтеграції нагадали, що статус ВПО можна втратити за умови переїзду за кордон, повернення на місце постійного проживання або ж якщо своєчасно не повідомити про зміну фактичного місця проживання.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що оформити довідку ВПО і подати заявку на щомісячну виплату внутрішні переселенці можуть як особисто, так і онлайн. Довідку ВПО для дитини до 14 років може оформити один з батьків. Для цього у застосунку одного з батьків, який оформляє послугу, повинно відображатися свідоцтво про народження дитини.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися