Що потрібно враховувати при проєктуванні нових мікрорайонів у Харкові

При проєктуванні нових мікрорайонів ключовим фактором має стати людина

Питання відновлення будинків, пошкоджених ворожими обстрілами у Харкові, надзвичайно важливе. За даними поліції Харківської області станом на початок 2023 року війська РФ у Харкові пошкодили та зруйнували 1019 багатоповерхових будинків. Харківський міський голова Ігор Терехов повідомив, що не підлягають відновленню 500 багатоповерхівок. Відновлення житла, а також будівництво нових мікрорайонів передбачено в оновленому Генплані Харкова. За словами очільника міста, заплановано будівництво двох нових мікрорайонів біля метро “А.Барабашова” та на незабудованих земельних ділянках Північної Салтівки.

Портал "Коментарі. Харків" з'ясував, що потрібно враховувати при проектуванні нових мікрорайонів у Харкові.

Народний депутат України Павло Якименко переконаний, що питанню відбудови житла потрібно приділити особливу увагу. До розв'язання проблеми потрібно підходити комплексно, інакше це може нашкодити місту. Потрібно “не десь у полі за містом набудувати “свічок” без інфраструктури й доріг, а враховувати всі складові”.

Експерт звернув увагу на важливий момент: при проєктуванні нового мікрорайону необхідно враховувати європейську концепцію. За його словами, ключовим фактором має стати людина, її простір для комфортного життя. І саме малоповерхова забудова створює гармонійне міське середовище. “У мікрорайонах з 4-5 поверховою забудовою приємно пройтись, у дворах хочеться відпочити. А “свічки” і невеликі запарковані двори тільки “давлять” на психіку”, - зауважив Павло Якименко.

Народний депутат навів ще один факт на основі досліджень: малоповерхові міста з високою густотою населення, як Париж, більш ніж на третину екологічніші, ніж багатоповерхові міста з високою густотою населення, як Нью-Йорк. “Там менше викидів парникових газів. А це – краща екологія і здоровіші люди”, - наголосив експерт.

Крім концептуального бачення потрібно звертати увагу на важливі деталі:

  • енергоефективність (утеплені фасади – економія на енергоресурсах),

  • чітке дотримання державно-будівельних норм,

  • проектування міцних й комфортних укриттів у житлових будинках.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що побудують на території “Барабашово”.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися