Після повернення додому харків'ян можуть чекати багатотисячні борги: подробиці

Механізми погашення заборгованості треба напрацьовувати саме зараз

Заборгованість населення за комунальні послуги у Харкові зростає. За понад рік війни оплата комунальних послуг стала для багатьох складним питанням. На офіційні запити порталу “Коментарі. Харків”, у комунальних підприємствах повідомили, що споживачі станом на 1 травня 2023 року заборгували за: 

  • централізоване опалення та гаряче водопостачання (КП “ХТМ”) - 7 471 530 тис. грн, 

  • холодне водопостачання та водовідведення (КП “Харківводоканал”)- понад 1,4 млрд грн,

  • утримання будинків та прибудинкових територій (КП “Жилкомсервіс”) - понад 470 млн грн.

Фактично вартість комунальних послуг нараховується не залежно від того, чи проживають у квартирі люди. І якщо щодо деяких комунальних послуг, приміром, постачання холодної чи гарячої води, можна провести перерахунок, надавши довідку ВПО чи документ, який підтверджує перетин державного кордону. То деякі ЖКП доведеться сплатити повністю.

На офіційний запит порталу “Коментарі. Харків” у КП “Жилкомсервіс” повідомили, що відповідно до чинного законодавства, невикористання квартири чи нежитлового приміщення або відмова від використання спільного майна не є підставою для ухилення від здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком.

Співвласник не звільняється від обовʼязку оплати послуги з управління у разі тимчасової відсутності його та/або членів сімʼї, тим паче, що вартість послуги розраховується не на кількість зареєстрованих осіб, а на площу квартири. 

“Підстави для перерахунку оплат за послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій у разі тимчасової відсутності споживача - відсутні”, - повідомили на компідприємстві.

Тож, незалежно від того, проживали харків'яни у своїх квартирах чи ні, а сплачувати, принаймні, за утримання будинку та прибудинкової території доведеться. 

Політолог Максим Гончаренко підтвердив, що така проблема дійсно існує. І громадяни ризикують повернутися до своїх осель, де їх вже чекає заборгованості. Тим, чиї квартири обладнані лічильниками, буде простіше розв'язати проблему. “Однак дійсно, існує можливість зменшити навантаження на людей, чим зробити ідею повернення до рідного міста більш привабливою. Але це лежить у площині соціальної політики. І міська влада може відігравати не останню роль у цьому”, - переконаний експерт.

На думку політолога, механізми фінансового захисту людей існують, до того ж використати їх можна вже починаючи з місцевого рівня. “Адресна допомога та програма компенсації втрат - гарне рішення у цій ситуації. Питання лише у тому, чи вистачить політичної волі це зробити. Зараз дуже легко сказати "не на часі" та спрямувати гроші на чергові іміджеві проєкт”, - зазначив Максим Гончаренко.

На перший погляд, за його словами, може здатися, що практика прямої фінансової допомоги вдарить по бюджету і це дійсно дасть певне навантаження. “Але це лише короткострокові негаразди. Якщо дивитися на перспективу, місту потрібно якомога швидше збільшити чисельність людей, адже місцева економіка напряму залежить від кількості активних мешканців, робочих місць та прибутку, який генерує бізнес. Тому найкраща стратегія - створення максимально комфортних умов для повернення та подальшого життя”, - наголосив експерт.

Максим Гончаренко переконаний, що механізми погашення заборгованості треба напрацьовувати саме зараз.

Раніше “Коментарі. Харків” повідомляли, що у Харкові розпочали підготовку до нового опалювального сезону.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися