Жителів Харківської області попередили про небезпечну воду

Під час дезінфекції користуватись колодязем суворо заборонено

Основним джерелом нецентралізованого водопостачання у сільських населених  пунктах  є шахтні колодязі. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківського обласного ЦКПХ. 

В установі нагадали, що колодязна вода, що використовується для господарсько-питних потреб, повинна бути епідеміологічно безпечною (не містити бактеріального забруднення), нешкідливою за хімічним та радіаційним складом та приємною за органолептичними (смаковими) властивостями.

Слід пам’ятати, що вода може являтися фактором  передачі кишкових інфекцій (холери, дизентерії, черевного тифу, паратифів), туляремії, лептоспірозу, лямбліозу тощо.

Колодязна вода може бути не придатною для вживання через забруднення грунтової води при просочуванні господарсько-фекальної стічної води з централізованих та локальних каналізаційних систем, із вигрібних ям та вбиралень, при розташуванні поблизу колодязів приміщень для свійських тварин та водопою для худоби.

Також поступово всередину колодязя потрапляє дрібне сміття, комахи, листя, бруд, трупи тварин тощо. Дно і стіни споруди замулюються, заростають водоростями.

З метою попередження виникнення можливої шкоди здоров’ю населення при вживанні води із колодязя, проводять його дезінфекцію (знезараження питної води, самої споруди та прилеглого  майданчика).

Дезінфекція колодязів проводиться  при забрудненні води у разі виникнення надзвичайних ситуацій (повені, затоплення територій в результаті танення снігу, сильних зливах тощо),  при потраплянні у колодязь стічної води, фекалій, трупів тварин та ін., з профілактичною метою – після ремонту та очищення  колодязя.

В установі нагадали, що під час дезінфекції користуватись колодязем суворо заборонено.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що зміниться на Північній Салтівці.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися