Правозахисник з Харкова претендує на міжнародну премію

Євген Захаров у шорт-листі на отримання премії Вацлава Гавела з прав людини

Харківський правозахисник Євген Захаров — серед головних претендентів на отримання премії імені Вацлава Гавела з прав людини 2023 року. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на видання "Суспільне. Культура".

Захаров заснував Українську гельсінську спілку з прав людини у 2004 році, також є директором Харківської правозахисної групи. У 1970-80 роки був дисидентом. Понад 50 років Захаров активно займається захистом прав людини в Україні та інших пострадянських країнах, допомагає захищати права політв’язнів і тих, кого переслідують за політичні погляди, йдеться у повідомленні пресслужби ПАРЄ. У 2022 році заснував "Трибунал для Путіна" — ініціатива збирає, перевіряє та зберігає докази воєнних злочинів Російської Федерації проти України.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли про подання харківськими правозахисниками до суду на Росію. 28-го серпня правозахисна ініціатива T4P презентувала подання до Міжнародного кримінального суду, де обґрунтовується, що Росія вчинила геноцид в українському Маріуполі. Про це повідомляється у соцмережах Харківської правозахисної групи. Директор Харківської правозахисної групи, яка є співзасновницею ініціативи, Євген Захаров каже: "Ми взяли документування саме в Маріуполі тому, що це робити найскладніше. Оскільки з 2-го березня 2022-го року в Маріуполі не було зв’язку, не було доступу до комунальних послуг, там була окрема важка, страшна ситуація. Дані про злочини можна було збирати тільки через прямі комунікації з постраждалими, свідками злочинів". Кількість загиблих внаслідок захоплення Росією Маріуполя автори подання оцінюють у приблизно 100 000 людей. Так це число коментує співавтор ініціативи Михайло Романов: "Ми не змогли на той час встановити точну цифру. Але ми непрямими шляхами, виходячи з загальної кількості населення Маріуполя, мінусували від нього ті частини населення, про яких була інформація щодо їхньої евакуації, вивезення на територію Росії або якихось ще даних, які дозволяли мінусувати цю групу населення. І в нас вийшла цифра 100 тисяч людей. Тобто ці люди були вбиті. Вони були вбиті різними шляхами, різними методами, із застосуванням різної зброї, але в будь-якому разі — це були вбивства".



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися