Місячна веселка: харків'яни спостерігали рідкісний оптичний феномен (ФОТО)

У Мережі опублікували добірку фотографій

Жителі Харкова публікують у соціальних мережах фотографії неймовірно чарівного та рідкісного явища - нічної веселки, так само його називають місячна веселка (moonbow).

Сьогоднішньої ночі харків'яни помітили справжню веселку, яка поділяє небо на дві частини та нагадувала якийсь купол.

picture

Фото - h_saltovka

Це оптичне явище ще називають веселкою, що породжується Місяцем. Вона відрізняється від сонячної лише меншою яскравістю. Має той самий радіус, що й сонячна (близько 42°), і завжди знаходиться на протилежному від Місяця стороні неба.

picture

Фото - ХарьковLife

Найкраще місячна веселка видно при фазі Місяця, близького до повного місяця, тому що в цей час Місяць найяскравіший. Для появи місячної веселки (крім тих, що викликані водоспадом) місяць повинен знаходитися невисоко в небі (менше ніж 42 градуси і бажано ще нижче) і небо має бути темним.

picture

Фото - h_saltovka

І звичайно ж має йти дощ навпроти Місяця. Ця комбінація необхідних вимог робить місячні веселки набагато рідкіснішими, ніж веселки, які теж з'явилися під дією дощу, але породжені Сонцем.

picture
Фото - h_saltovka

Раніше видання "Коментарі. Харків" повідомляло:

У січні 2022 року харків'яни стали свідками рідкісного природного явища та зуміли зафіксувати його на відео. Докладніше читайте в нашому матеріалі.

Харків'яни помітили рідкісне атмосферне оптичне явище – зимову веселку. На опублікованому в Мережі фото можна помітити, що веселка знаходиться у вертикальному положенні і є стовпом світла в небі.

У Харкові зафіксували рідкісне атмосферне явище. Відповідні фотографії опублікував харківський астроном Володимир Кажанов на своїй сторінці у Facebook.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися