Робота, житло і не тільки: які проблеми виникають у харків'ян

У Харкові збільшилась кількість людей, які потребують психологічної допомоги

Крім проблем з роботою та житлом, у жителів Харкова виникають проблеми зі здоров'ям. Журналісти порталу "Коментарі. Харків" дізналися, як змінився стан здоров'я харків'ян за період повномасштабного вторгнення Росії.

Депутат Харківської міської ради, лікар-психіатр Ірина Гончарова зазначила, що достовірних статистичних даних про стан здоров'я харків'ян немає. Це пов'язано, як з міграцією містян, так і з тим що частина медичних установ зруйнована і не працює. За словами фахівця, у Харкові весною-літом минулого року пацієнтів, які зверталися за психологічною допомогою було мало. З серпня-вересня 2022 року ситуація змінилася - пацієнтів побільшало. “Люди тримались пів року, а потім нервова система не витримала і почалися декомпенсації. Або ті, хто з початку боїв під Харковом боялися виходити з дому. Коли Харківську область звільнили від росіян і зменшились обстріли люди наважились звернутись за допомогою до психіатра”, - зазначила депутат. 

Ірина Гончарова розповіла, що з березня кількість пацієнтів значно збільшилася. Харків'яни повертаються у місто і потребують допомоги. Серед головних скарг - поганий сон, жахіття, тривога, панічні атаки, апатія, знижена працездатність. Людям важко зосередитися на звичній роботі, а ще важче шукати нову роботу через відчуття безпорадності. “Узагальнено – розлади адаптації”, - підсумувала депутат.

Лікарі намагаються надавати необхідну допомогу попри проблеми у медичній системі. “У диспансері немає психолога, психотерапевта, залишились лише кілька психіатрів. Ситуація з психіатричною допомогою зараз складна. НСЗУ наприкінці минулого року змінила вимоги до контрактування медустанов. Попри те, що у зоні бойових дій медустанови виконати нові умови за короткий час не здатні. Наш міський диспансер єдиний у Харкові, який надає психіатричну допомогу, не законтрактований НСЗУ. Закінчаться залишки торішніх коштів - харків'яни залишаться без безоплатної психіатричної допомоги. Обласна психіатрична лікарня має контракт НСЗУ, але немає директора, переповнена, дуже бракує персоналу”, - зазначила Ірина Гончарова.

Щоб розв'язати проблему, депутат пропонує створити муніципальний центр ментального здоров'я. У якому працюватиме мультидисциплінарна команда – психіатри, психотерапевти, психологи, реабілітологи. Депутат рекомендує розробити проєкт та звернутись до благодійних фондів, міжнародних гуманітарних організацій за допомогою.

Депутат Харківської міської ради Світлана Горбунова-Рубан також серед проблем зі здоров'ям, які виникають у харків'ян, назвала психологічний стан. “Є депресії, психічні зриви, психопатичні напади, але у місті працюють реабілітаційні центри у громадських, волонтерських організаціях, надають допомогу донорські організації”, - зазначила депутат. 

За її словами, зараз обговорюється можливість створення, за сприяння ЮНІСЕФ, на базі дитячих поліклінік і лікарняних закладів дитячих кімнат психологічного розвантаження. “Психічне здоров'я, на жаль, страждає у всіх. Психологічної допомоги завжди недостатньо. Надалі це буде допомога номер один”, - наголосила Світлана Горбунова-Рубан.

Серед темпів поширення інших захворювань змін, викликаних війною, спеціалісти не відмічають, крім поранень та травмувань, спричинених обстрілами та руйнуванням будівель.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли про черговий ворожий обстріл Харкова.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися