Після війни у Харкові та області може погіршитися ситуація: подробиці

Після війни варто очікувати загострення захворювань серцево-судинної системи та всіх психосоматичних реакцій

У 2022 році абсолютне число зареєстрованих захворювань по м. Харкову склало 1395376, що на 35% менше ніж 2021 році (2129600). Про це на офіційний запит порталу “Коментарі. Харків" розповіли у Департаменті охорони здоров'я Харківської міської ради. 

За даними Департаменту, структура хвороб серед населення м. Харкова становить:

  • хвороби системи кровообігу - 30,9%

  • хвороби органів дихання - 16,5%

  • хвороби ока та його придаткового апарату - 16,5%

  • хвороби органів травлення - 9,9%

  • сечостатевої системи - 5,3%

  • хвороби кістково-мʼязової системи та сполучної тканини - 5,3%

  • інфекційні та паразитарні хвороби - 9,4%

  • хвороби ендокринної системи - 4,7%

  • хвороби нервової системи - 3,6%

Показник захворюваності на розлади психіки та поведінки у 2022 році склав 114,8 на 100 тис. населення, проти 273,0 на 100 тис. населення у 2021 році.

“Станом на сьогодні проводити порівняльний аналіз стану здоровʼя населення м. Харкова вважаємо некоректним, у звʼязку зі значними, з початку введення воєнного стану, змінами як у кількості, так і вікових групах населення”, - повідомили у Департаменті.

Ситуацію зі станом здоров'ям населення, особливо в регіонах з високою інтенсивністю обстрілів, прокоментувала кандидат психологічних наук, засновник Соціально-психологічного центру "Розвиток", психолог-консультант у низці телепроєктів Олена Рихальська.

За словами експерта, під час війни загострюються психологічні захворювання, починаючи від стресу, тривожності, закінчуючи неврозами. Ті хвороби, які б не проявилися у мирному житті, зараз проявляються, адже люди живуть у постійному стресі. Це стосується й онкологічних захворювань. 

З іншого боку, з точки зору виключно фізіології, організм групується і стає менше захворювань серцево-судинної системи. Фактично організм “розуміє”, що хворіти ніколи, адже є загроза життю і її потрібно мінімізувати. Однак після війни ситуація може змінитися. Варто очікувати загострення захворювань серцево-судинної системи та всіх психосоматичних реакцій - гіпертонія, виразка, шлункові хвороби.

“Потрібно усвідомлювати, що наш організм реагує на стреси, які ми отримуємо під час війни. З іншого боку психотип нервової системи також впливає на інтенсивність активізації хвороби. Це такий собі психологічний чи емоційний імунітет. В одних людей він сильно розвинений, в інших - майже ні. Саме тому люди хворіють на ті чи інші хвороби, на які могли б не захворіти”, - пояснила Олена Рихальська.

Експерта порадила людям реально оцінювати свій стан. Якщо людина здатна, то потрібно “брати себе в руки”. У інших випадках доцільно звертатися до медикаментозного підтримуючого лікування, приміром, вживати легкі антидепресанти.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що відбувається з психологічним здоров'ям харків'ян.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися