Якою водою можна отруїтися в Харкові та області

Воду з нітратами небезпечно давати дітям

У Харкові та області перевірили якість води з джерел нецентралізованого водопостачання. Проби води брали з колодязів та каптажів джерел.  Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію ДУ “Харківський ОЦКПХ МОЗ”.

Відхилення від нормативних вимог за вмістом нітратів виявили у Харкові у каптажах джерел у парку “Юність”, селище Олешки. 

Перевірка показала, що для Харківської області є характерним високий вміст нітратів у воді шахтних та трубчастих колодязів. В 37,6% досліджених проб колодязної води вміст нітратів перевищував гранично допустиму концентрацію, іноді до 14 разів. Найвищі концентрації нітратів виявлені у колодязях на територіях Богодухівського, Ізюмського, Красноградського, Чугуївського та Харківського районів.

Детальніше про результати перевірки безпечності води читайте за посиланням.

У держустанові нагадали, що нітрати не впливають на смак, колір та інші якості води, які можливо визначити за допомогою органів чуття людини. Від нітратів неможливо позбавитись за допомогою кип’ятіння або очищення побутовими фільтрами.

Жителям Харкова та області нагадали, що воду з колодязів та природних джерел ні в якому разі не можна використовувати для немовлят, приготування їжі та задоволення питних потреб дітей до 3-х років. “Нітрати, які містяться у воді навіть в межах допустимих норм, небезпечні для малолітніх дітей через особливості функціонування їх організму, який буде страждати від нестачі кисню навіть за відсутності видимих клінічних симптомів”, - наголосили у держустанові.

Батькам радять використовувати для малечі спеціальну фасовану воду.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли про результати перевірки стану повітря у Харкові.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися