У Харківському університеті Каразіна нашестя кажанів - як рятували рукокрилих

Рукокрилі залетіли до приміщення через кватирки та не змогли вибратися

У Харкові в Університеті імені Каразіна знайшли одразу 70 кажанів в одному приміщенні. Тварини були виснажені та самостійно покинути будівлю не могли. Про те, чому трапилася така ситуація, розповіли в Українському центрі реабілітації рукокрилих.

Фахівці розповіли, що кажани залетіли в університет через відчинені на ніч кватирки у вікнах. Оскільки у приміщенням встановлені старі вікна з двома рамами, рукокрилі не змогли знайти вихід та застрягли між рам.

picture

Біологи швидко прибули на місце та забрали усіх рукокрилих до спеціальних переносок. Усі кажани вижили. У Центрі їх усіх оглянули, напоїли водою, зважили та помітили спеціальним браслетом - "кільцем". Після того, як фахівці переконалися у задовільному стані підопічних, усіх їх випустили на волю.

picture

Спеціалісти пояснили, що зараз відбувається міграція тварин у теплі місця до їхніх зимових сховищ. У пошуках тимчасового дому вони можуть подолати до 1500 км. Під час подорожі вони пролітають через Харків та ближче до ранку починають шукати собі схованку на день, аби поспати та перепочити. Часто у пошуках спокійного місця вони можуть залетіти до вентиляції чи відчиненого вікна.

Для довідки: Український центр реабілітації рукокрилих - єдиний в Україні та Східній Європі заклад, що займається вивченням, захистом, порятунком та реабілітацією кажанів, що потрапили до пасток, були виснажені за зиму чи постраждали з вини людини. Центр існує на громадських засадах та скаладається здебільшого зі вчених-біологів. Усі види кажанів, що зустрічаються на території України, занесені до Червоної книги.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли про те, що у Харкові лисиці крадуть їжу у котиків. Місцеві жителі повідомляли, що на Московському проспекті хитрі лисиці відбирали їжу у місцевих котів, яких підгодовують жителі.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися