У Харкові та області зарплати потрібно нараховувати по-новому

Потреба у підвищенні зарплати у Харкові виникла ще до повномасштабного вторгнення

Ситуація на ринку праці в Харкові та області дуже складна. Як розповіли експерти порталу "Коментарі. Харків", серед головних проблем - брак вакансій, брак фахівців робітничих спеціальностей та низька заробітна плата. 

Політолог Світлана Кушнір зазначила, що середній рівень заробітної плати в регіоні за період повномасштабного вторгнення Росії майже не змінився. Показники втрималися за рахунок державного сектору, адже держава не припиняла виплати зарплати працівникам держструктур. Щодо ситуації у приватному секторі, то у перші місяці війни працівники отримували нерідко і до 50% заробітної плати. Після звільнення Харківської області не скрізь зарплата виросла навіть до довоєнного рівня.

Щодо кількості вакантних місць, то на одне може претендувати і дві, і три, і п'ять, і навіть десять кандидатів, залежно від спеціальності. Однак, за словами Світлани Кушнір, виникає питання - чи претендуватиме кандидат на вакансію з низькою зарплатою. Потреба у підвищенні зарплати у Харкові виникла ще до повномасштабного вторгнення, а виклики війни показали, що формувати зарплату деяких працівників потрібно по-новому.

“В заробітну плату повинна входити умовно страхова сума, приміром, на випадок обстрілів. Ті ж енергетики чи працівники комунальних служб виїжджають працювати, а в цей момент може бути ракетний обстріл. І такі випадки були - коли працівники гинули чи отримували поранення. Тож у зарплаті повинна бути компенсаційна складова”, - наголосила політолог.

Політолог Максим Гончаренко зазначив, що війна вплинула на ринок праці Харківської області. “Війна, безумовно, вплинула на кількість працівників - і представників робітничих професій, і вузькопрофільних спеціалістів, якими завжди пишалася Харківщина. Багато харків'ян стали добровольцями та боронять Україну, багато змушені були виїхати”, - зазначив Максим Гончаренко. 

Однак, за його словами, це навряд чи спричинить кризу - відновлення Харкова вимагатиме багато зусиль на різних рівнях. А це означає нові вакансії та мотивацію переїзду.

Максим Гончаренко також акцентував на перегляді соцпакета для робітників. За його словами, потрібно розв'язати питання забезпечення житлом у разі потреби, надання певних пільг та цільової допомоги. “Фінансове ж забезпечення - питання не тільки ринку, а й злагодженої співпраці роботодавця та влади. Те, які умови будуть створені для підприємців напряму впливатиме на умови для робітників”, - наголосив політолог.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, якою має бути Україна після війни.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися