У Харкові та області можуть змінитися норми роботи: кого це торкнеться

Зі зміною графіку роботи передбачена й зміна зарплати

Українців під час воєнного стану можуть зобов'язати працювати довше ніж звичні 8 годин на день 5 днів на тиждень. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Держслужбі з праці.

Приміром, допускається збільшення робочого тижня до 60 годин, а тривалість щотижневого безперервного відпочинку може бути скорочена до 24 годин – тобто 1 вихідного замість 2-х.

У службі зазначили, що нові правила прописані в ухваленому в березні 2022 року законі.

При цьому, збільшення робочого тижня до 60 годин передбачено не для всіх. Йдеться, зокрема, про працівників, зайнятих на об'єктах критичної інфраструктури:

  • в оборонній сфері;

  • сфери забезпечення життєдіяльності населення тощо.

При цьому навіть серед них норма про 60 робочих годин поширюється не на всіх. Так, працівники, яким відповідно до законодавства встановлюється скорочена тривалість робочого часу, не мають працювати більше ніж 40 годин на тиждень.

У службі пояснили, що 5-денний або 6-денний робочий тиждень встановлюється роботодавцем. Також він визначає час:

  • початку;

  • закінчення зміни.

Водночас зазначається, якщо роботодавець ухвалить рішення про збільшення робочого часу, платити своїм співробітникам він також повинен буде більше.

У такому разі, пояснили у службі, "оплата праці проводиться у розмірі, збільшеному пропорційно до збільшення норми праці".

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що через повномасштабну збройну агресію Росії в Україні діє воєнний стан. Трудові відносини у цей період регулюються чинним законодавством. Щодо працевлаштування осіб з інвалідністю, у міській раді зазначили, що відповідно до Конституції та інших законодавчих актів, такі мають соціально-економічні права і свободи громадян України.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися