У Харкові розпочалися рейди на нелегалів - у Держпраці розповіли, які штрафи платитимуть роботодавці

Інспектори Держпраці разом із податковою службою шукатимуть незадекларованих працівників і порушення трудового законодавства

Державне управління праці у Харківській області разом із представництвом Державної податкової служби з 1 липня розпочинають рейди по харківських підприємствах, які значаться у "списку ризику" - з нелегальним працевлаштуванням найманих робітників. Про деталі кампанії розповіли у пресслужбі Головного управління Держпраці у Харківській області.

Рейди на підприємства з метою пошуку нелегалів та застосування санкцій - це вже другий етап плану, який був розроблений на Національному рівні і реалізується вже протягом півроку.

Під час першого етапу інспекторами Держпраці проводилася інформаційна кампанія, під час якої роботодавцям розповідали про те, чому офіційне оформлення працівників на роботу краще, ніж нелегальне, та про те, які наслідки може мати виявлення приховування реальних робітників, умов та оплати праці.

Серед підприємств, на які найбільше звертають уваги у Держпраці, є кілька основних категорій: харчування, торгівля, транспорт, сільське господарство. За даними державної установи, саме у цих сферах найбільш поширене нелегальне працевлаштування, тому вони включені до так званої "групи ризику".

З 1 липня розпочинається другий етап кампанії, тому інспектори Держпраці раптово завітають на підприємства з "групи ризику" перевірити, чи відреагували роботодавці на інформаційну кампанію і чи перестали ухилятися від декларування своїх робітників.

У Держпраці розповіли, що їхні інспектори мають повноваження без попередження прийти до будь-якої установи, безперешкодно пройти по всіх приміщенням та вимагати пред'явлення усіх трудових документів, наявність яких є обов'язковою відповідно до державного трудового законодавства. Також інспектори можуть поспілкуватися з усіма працівниками та вимагати пояснень стосовно їхньої роботи та працевлаштування.

У разі виявлення нелегальних працівників на роботодавця буде накладено адміністративну відповідальність за статтею 265 Кодексу законів про працю. Перший штраф складатиме 10 мінімальних зарплат, тобто 60 тисяч гривень за кожного працівника, стосовно якого допущені порушення. Якщо порушення буде допущене вже вдруге протягом 2 років, то платити державі доведеться по 30 мінімалок (180 тисяч гривень) за кожного нелегала.

У Держпраці закликали роботодавців кілька разів подумати та порахувати, перш ніж брати на роботу нелегального працівника, адже фінансові ризики та наслідки такого вчинку перевищать витрати на сплату податків за офіційно влаштованих робітників.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали про те, що у Харкові громадянин Азербайджану займався торгівлею людьми, він запрошував харківських жінок на роботу закордон, а потім продавав їх у сексуальне рабство.



Лора Крым

7 липня 2021, 00:07

Сталкивалась с 30(тридцатью) организациями, где устраивают людей на минималку конверт Отправляла сообщения на 1545 и на горячую линию налоговой -- только отписки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися