Коли у Харкові відбудеться марафон "Визволення", чому він присвячений та що зміниться

Минулорічний марафон було скасовано через пандемію, але цього року захід вийшов на новий рівень

Щороку у Харкові проходить один з найбільших, найвидовищніших та найзмістовніших бігових марафонів в Україні. Марафон "Визволення" - це не просто забіг на 42 кілометри - це патріотизм, виховання, шана та пам'ять. Про те, чому цей марафон такий важливий для Харків'ян та як він зміниться цього року розповіли у Kharkiv Sport City.

Вперше марафон "Визволення" провели у 1985 році, тоді його присвятили Дню міста Харків, а також визволенню першої української столиці від німецько-фашистських загарбників. Його завданнями є виховання молоді та дітлахів у історичних традиціях, на прикладі досягнень та перемог старших людей, стимулювання до занять спортом та прагнення до спортивних досягнень, пропаганда здорового способу життя та розвиток масового спорту.

В Україні Харківський марафон був піонером започаткування традицій. Ще у 80-х роках саме в Харкові вперше почали використовувати коментаторів, які передавали глядачам всю інформацію впродовж забігу, а вболівальникам було дозволено розміщуватися обабіч марафонної траси. Також у Харкові вперше в країні переможці почали отримувати у нагороду лавровий вінок.

Цього року марафон вийшов на якісно новий рівень, його головним партнером та фактичним організатором стала компанія NewRun, яка займається професійною організацією масштабних спортивних змагань у різних містах України.

Також незмінну протягом 36 років трасу марафону "від Новгородської вулиці - по вулицям Динамівській - Сумській - Білгородському шосе - та назад" включили до міжнародної сітки Асоціації міжнародних марафонів та пробігів AIMS. Саме вони є авторами правил проведення та організаторами наймасштабніших світових марафонів.

Цього року марафон "Визволення" відбудеться 29 серпня. За традицією старт та фініш забігу буде на стадіоні "Динамо". Позмагатися спортсмени зможуть на дистанціях "Марафон" - 42,195 км, "Напівмарафон" - 21,0975 км (вартість участі - 199 гривень), "10 кілометрів" (вартість - 149 грн), "5 кілометрів" (вартість 49 гривень). Також під час марафону проводитимуть і два відмінних від класичних формати - "Естафета на 42 км" та "Командна П'ятірка (5 км)".

Передбачені у рамках заходу і безкоштовні дистанції для початківців та маленьких спортсменів. Можна буде пробігти всього 1 км, аби перевірити свої сили, дітям від 7 до 12 років підготують дистанцію 500 метрів, а зовсім малюкам до 7 рочків - 100 метрів.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали про те, що харків'янка Анна Васюк встановила абсолютний рекорд України із богатирського багатоборства. Вона підняла над собою величезну гантель - дамбл - вагою 64 кг.



борис харьков

15 липня 2021, 09:51

терехов готовится к виборам.. путем проведения росийского победобесия..

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися