Катували та знімали на камеру – на деокупованій Харківщині виявили 10 тортурних

Національна поліція виявляє моторошні злочини російських військових.

Вже зараз при обстеженні території звільнених населених пунктів Харківщини співробітники Національної поліції виявили 10 тортурних, які облаштували російські окупанти, щоб знущатися над місцевими мешканцями. Як повідомляють "Коментарі. Харків", про це на брифінгу заявив очільник Національної поліції України Ігор Клименко, повідомляє кореспондент "Суспільного".

Так, у деокупованих Вовчанську, Куп’янську, Ізюмі та Балаклії знайдені докази того, що у різних приміщеннях були замучені люди. Лише в Ізюмі було "обладнано" шість таких катівень.

За словами Ігоря Клименка, у Балаклії, де знаходимся "Омон", спецпідрозділи Росгвардії та бойовики "ЛНР", було виявлено дві катівні. А вже 14 вересня, під час контрнаступу ЗСУ, українські правоохоронці затримали трьох "лнрівців".

"Людям одягали мішок на голову та виводили до туалету. В катівнях були відсутні санітарні засоби. Друга катівня була більш жорстока. Туди завозили бокси і в них тримали людей. Були тортури, були знущання. Там пускали струм, були знайдені "удавки", — сказав Клименко.

Головний поліцейський країни зазначив, що є один підтверджений випадок саме такої мученицької смерті.

"40-річний місцевий громадянин загинув у Балаклії. Аграрій, якого закатували до смерті. Його задушили зашморгом російські окупанти", — сказав голова Нацполіції.

У селі Гракове Чугуївського району та у Вовчанську також знайшли по одному тортурному приміщенню.

Ізюм взагалі став центром злочинницької діяльності окупантів. Українські правоохоронці виявили шість катівень в місцях дислокації російських військових, серед яких були росгвардійці, "ФСБшники" та поліцейські підрозділу "СОБР".

"Приблизно 445 поховань відомо. Це робота не на один тиждень. Тіла ці були закопані з березня. Підійшла відповідна техніка, екскаватори, працюють лабораторії", — сказав він.

За словами голови Нацполіції, в Ізюмі на місці поховань працює 40 слідчих, 10 криміналістичних лабораторій, працівники прокуратури, СБУ, судмедексперти, техніка.

"Техніка буде розривати, а слідчі та криміналісти будуть вручну ці тіла піднімати і відправляти на експертизи. Бо ми маємо встановити не тільки кількість людей, але й причини смерті. Паралельно триватиме робота щодо ідентифікації кожного тіла, тобто це робота з близькими родичами загиблих", — сказав він.

Ранішезазначалося, що окрім стихійного кладовища в Ізюмі, у деокупованому місті вивили близько 50 загиблих.

Ігор Клименко також розповів, що у Куп'янську від рук російських військових постраждали семеро громадян Шрі-Ланки, студенти місцевого медколеджу.

"Англійську з них майже ніхто не знав. Коли вони намагалися вийти до Харкова їх затримали. З них знущалися. Їхній стан викликає занепокоєння. На ногах одного з чоловіків вирвані нігті. Нині вони у Харкові і в безпеці", — зазначив голова Нацполіції.

Омбудсмен Дмитро Лубінець показав російську катівню в Ізюмі. Її облаштували у невеликому підвальному приміщенні з обідраними стінами, де на підлозі був постелений гладкий лінолеум, щоб було "легше мити сліди крові".

Там вони "вибивали" з людей свідчення та знімали це на камеру.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися