Шахраї під виглядом надання соцвиплат знімають гроші з карток українців

Кіберполіція попереджає про шахрайство під виглядом соціальних виплат.

Зловмисники в інтернеті привласнюють гроші під виглядом надання виплат українцям, які постраждали від війни. Вони збирають дані з карток людей, після чого спустошують рахунки.

Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на Департамент кіберполіції Національної поліції України.

Аферисти поширюють фейкову інформацію про соціальні виплати, створюючи сторінки-клони державних організацій, керівництва держави, представників ООН, Червоного Хреста, благодійних фондів, банків тощо. Для реалізації злочину здебільшого використовують фішинг.

Громадянам пропонують ввести персональні дані та номер банківської картки нібито для зарахування грошей. Однак відомості, введені на таких ресурсах, автоматично стають відомі зловмисникам. Маючи дані банківських карток громадян, вони привласнюють гроші з рахунків.

Кіберполіція закликає громадян бути пильними та радить:

- отримувати інформацію, особливо з приводу фінансових виплат, лише з офіційних джерел;

- не переходити за сумнівними гіперпосиланнями;

- не повідомляти конфіденційну інформацію, зокрема дані банківських карток, стороннім;

- у разі підозри шахрайських дій – негайно повідомляти правоохоронним органам.

Зверніть увагу, що офіційні сторінки державних органів, благодійних організацій, банківських структур у месенджерах та соціальних мережах мають бути верифікованими (містити позначку ).

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

У Харкові під суд піде колишній ректор одного з вишів закорупцію. Керівник навчального закладу вимагав гроші від іноземних студентів.

Наприкінці минулого року ректор одного з вищих навчальних закладів м. Харкова вимагав від групи іноземних студентів 17 тис. грн. за проживання у гуртожитку. Наразі Салтівською окружною прокуратурою м. Харкова затверджено та направлено до суду обвинувальний акт стосовно вже колишнього ректора одного з вищих навчальних закладів м. Харкова за фактом одержання неправомірної вигоди службовою особою, поєднаного з вимаганням (ч. 3 ст. 368 КК України). Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської обласної прокуратури.

За даними слідства, службовець вимагав кошти та попередив студентів, що у разі несплати він ініціює їх виселення. Крім того, ректор систематично дзвонив студентам та направляв повідомлення щодо необхідності передати йому гроші.

23 грудня 2021 року представник іноземної групи студентів передав ректору 17 тис. грн. Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися